fbpx

To so osumljenci napadov v Parizu

Foto: Twitter

Francoske oblasti so izvedle racije po vsej državi, da bi razbile mrežo teroristov, ki so odgovorni za petkove napade v Parizu. Ti so po zadnjih podatkih terjali najmanj 129 žrtev. Preiskovalci zbirajo informacije o osumljenih.

Tri ekipe napadalcev so uprizorile usklajene napade na šestih lokacijah v Parizu, vključno s koncertno dvorano Bataclan, stadionom Stade de France in vsaj dvema restavracijama. ISIS je prevzela odgovornost za poboje, Francija pa je v odgovor izvedla zračne napade na džihadistični center za usposabljanje pripadnikov Islamske države v Siriji. Po poročanju CNN francoski preiskovalci dopuščajo možnost, da je še več osumljencev, ki so bili neposredno vključeni v napade, še vedno na prostosti.

Preberite: Francija bombardira Islamsko državo v Siriji

Preiskovalci še zbirajo informacije o tem, kdo izmed osumljenih bi lahko bil na begu, o domnevnih napadalcih pa je znano vedno več podrobnosti.

OSUMLJENCI

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Bilal Hadfi (20 let)
Status: mrtev
Državljanstvo: belgijsko
Osumljen: samomorilski bombni napadalec (Stade de France)

Viri navajajo, da je Bilal Hadifi eden izmed treh samomorilskih napadalcev na stadionu v Parizu. Hadfi, državljan Belgije, star 19 ali 20 let, naj bi se boril v Siriji pod imenoma “Abu Moudjahid Al-Belgiki” in “Bilal Al Mouhajir”. Po analizi njegovih objav na socialnih medijih preiskovalci predpostavljajo, da je v Sirijo nazadnje odpotoval spomladi.

Fotografija potnega lista (foto: Twitter).

Fotografija potnega lista (foto: Twitter).

“Ahmad al Muhammad” – lažno ime (25 let)
Status: mrtev
Državljanstvo: neznano, imigriral s sirskimi begunci
Osumljen: samomorilski bombni napadalec (Stade de France)

Eden izmed treh samomorilskih bombnih napadalcev, ki so se razstrelili pri stadionu, naj bi prišel z migrantskim valom v Evropo preko Grčije. Grške oblasti poročajo, da je bil 3. oktobra registriran na otoku Leros skupaj s sirskimi begunci. S potnim listom, v katerem je bilo zapisano ime Ahmad al Muhammad, se je nato odpravil preko Makedonije in Srbije ter se nekaj dni kasneje registriral v nastanitvenem centru v Opatovcu, od tam pa je svojo pot nadaljeval proti Parizu.

Neznana identiteta
Status: mrtev
Državljanstvo: neznano
Osumljen: samomorilski bombni napadalec (Stade de France)

O tretjem napadalcu, ki se je razstrelil v bližini stadiona, ni veliko znanega. Francoski senator je povedal, da naj bi dva izmed samomorilskih napadalcev imela ponarejen turški potni list, poroča CNN.

Samy Amimour (28 let)
Status: mrtev
Osumljen:
samomorilski bombni napadalec (koncertna dvorana Bataclan)

Amimour je bil na očeh francoskih protiterorističnih oblasti. V letu 2012 je bil obtožen dejavnosti v sodelovanju s terorističnim združenjem. Trenutno so v priporu trije njegovi sorodniki.

Brahim Abdeslam (31 let)
Status: mrtev
Osumljen: samomorilski napadalec (koncertna dvorana Bataclan)

Brahim je, kot je ugotovila francoska policija, eden od treh bratov, vpletenih v napad. Drugega izmed teh bratov (z imenom Salah Abdeslam) še iščejo in naj bi bil najverjetneje osmi napadalec, tretji brat pa je Mohammed Abdeslam, ki so ga po poročanju aretirali v Belgiji, a so ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustili.

Ismael Omar Mostefai (29 let)
Status: mrtev
Državljanstvo: 
francosko
Osumljen:
samomorilski bombni napadalec (koncertna dvorana Bataclan)

Ismael Omar Mostefai je bil na osnovi odvzema prstnih odtisov identificiran kot eden izmed oboroženih napadalcev v koncertni dvorani Bataclan, kjer je bilo ubitih 89 ljudi. Živel je v predelu južnega Pariza in je bil znanec tamkajšnjih oblasti. Podatki kažejo, da se je radikaliziral leta 2010, vendar do sedaj ni bil nikoli obtožen terorizma.

Ibrahim Abdeslam (31 let)
Status: mrtev
Državljanstvo: 
francosko
Osumljen:
samomorilski bombni napadalec (kavarna na Boulevardu Voltaire)

Abdeslam, eden izmed treh osumljenih bratov, se je v valu napadov razstrelil v vzhodnem delu Pariza, kjer je bilo več ljudi poškodovanih, umrl pa je le napadalec. Ibrahim Abdeslam naj bi si sposodil črni avtomobil znamke Seat, ki je bil uporabljen v nizu napadov. V prtljažniku avtomobila, ki je bil najden v vzhodnem predmestju Pariza, so bile tri avtomatske puške kalašnikov.

(foto: Twitter)

(Foto: Twitter)

Salah Abdeslam (26 let)
Status:
na begu
Državljanstvo: 
francoski državljan, rojen v Belgiji
Osumljen:
 najverjetneje osmi napadalec

Belgija je za Salaha Abdeslama izdala mednarodni nalog, francoska policija pa je izdala njegovo fotografijo in svari ljudi, naj se izogibajo interakcije z njim, saj je zelo nevaren.

Podrobnosti o tem, na kak način je povezan s terorističnimi napadi v Parizu, francoske oblasti še niso razkrile. Znano je le to, da je Abdeslam eden izmed treh bratov, vpletenih v napade. Abdeslam je že bil na očeh francoske policije, vendar pred napadi proti njemu ni bilo izrečene nobene obtožbe. Eden izmed bratov je bil ubit v napadih, drugega je aretirala belgijska policija.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Adbelhamid Abaaoud (27 let)
Status: na begu
Državljanstvo: belgijsko, živel v Bruslju
27-letnika so francoske oblasti identificirale kot glavnega organizatorja napadov, poroča AP.

A. D., B. O.