fbpx

To so podjetja, ki izdelajo in prodajo največ orožja na svetu

Foto: iStock

Leta 1879 je ameriški general William Sherman, veteran krvave ameriške državljanske vojne, izrekel nesmrtne besede: “Vojna je pekel.” Kakorkoli se sliši, pa so vojne in izdelovanje orožja eden najbolj donosnih poslov. 

Stockholmski mirovni inštitut (Stockholm International Peace Research Institute – SIPRI) je pred dvema letoma izdelal študijo, v kateri je bilo zajetih sto svetovnih izdelovalcev orožja, ki so v letu 2013 skupno prodali za 402 milijardi dolarjev orožja (350 milijard evrov), kar dokazuje donosnost orožarske industrije.

Predstavljamo vam deset največjih podjetij v orožarski panogi:

10. Thales
Podjetje iz Francije je ustvarilo za 10,3 milijarde dolarjev (slabih devet milijard evrov) prometa z orožjem, in sicer največ z britansko kraljevo mornarico, saj so jim dobavili letalonosilke z najsodobnejšo radarsko in strelno opremo. Podjetje je razvilo tudi rakete “Starstreak”, ki spadajo med najhitrejše protiletalske rakete na svetu, poroča Tharawat Magazine.

9. Finmeccanica
Finmeccanica je največje italijansko orožarsko podjetje, ki je ustvarilo za 10,56 milijarde dolarjev (9,2 milijarde evrov) prometa. Najbolj znano je po izdelovanju helikopterjev AugustaWestland in sodobnih bojnih tankov Ariete. Največji lastnik podjetja je italijansko ministrstvo za gospodarstvo in finance z 32,45-odstotnim deležem.

8. United Technologies Corporation
Ta ameriška korporacija se je uveljavila tako na civilnem kot tudi vojaškem trgu orožja, njihovi produkti pa obsegajo od izdelovanja dvigal in tekočih stopnic do letal in helikopterjev. Podjetje je najbolj znano po proizvodnji helikopterjev Črni sokol (Black Hawk), njihove proizvode pa uporabljajo vojske kar 27 držav po vsem svetu. Leta 2013 so ustvarili za 11,9 milijarde dolarjev (10,4 milijarde evrov) prometa.

Foto: iStock

Foto: iStock

7. EADS/Airbus Group
Skupina Airbus je bila glavni partner pri izdelovanju vojaškega letala Eurofighter Typhoon, ki so ga v svoje letalske flote vpeljale številne evropske države. Drug prepoznan vojaški izdelek je bojni helikopter Eurocopter Tiger, ki ga uporabljajo v misijah v Afganistanu, Libiji in Maliju. Airbus Group je ustvarilo 15,7 milijarde dolarjev (13,7 milijarde evrov) prometa z vojaško opremo.

6. General Dynamics
Veliko podjetje proizvaja vse od računalniških sistemov do raket Stinger in Tomahawk za vojne križarke in je eno vodilnih pri dobavi orožja na svetovni ravni. Trenutno najbolj prepoznaven vojaški produkt je tank M1 Abrams, ki je že tretja generacija bojnega tanka, ki ga uporablja vojska ZDA. Njihov promet ocenjujejo na 18,66 milijarde dolarjev (16,2 milijarde evrov).

5. Northrop Grumman
To ameriško podjetje je nastalo po združitvi dveh podjetij – Northrop in Grumman – ter izdeluje najdražje bombnike na svetu B2, ki lahko uporablja tako običajno kot tudi jedrsko orožje. Letno ustvarijo 20,22 milijarde dolarjev (17,6 milijarde evrov).

4. Raytheon
Ameriško obrambno podjetje je največji izdelovalec vodenih raket na svetu. Njihov največji tehnološki dosežek so rakete Patriot, ki tvorijo tako imenovani raketni ščit, ki je postavljen okoli ZDA in drugje po svetu. Samo ena raketa Patriot stane tri milijone dolarjev, podjetje pa ustvari letno neverjetnih 21,95 milijarde dolarjev (19,1 milijarde evrov).

Foto: iStock

Foto: iStock

3. BAE Systems
To angleško podjetje je nastalo po združitvi dveh podjetij, vrednih deset milijard dolarjev (8,7 milijarde evrov) in je zdaj eden od večjih dobaviteljev vojskam ZDA, Avstralije, Indije, Savdske Arabije in Velike Britanije. BAE Systems proizvaja glavne dele za letala Eurofighter Typhoon in F35. Letno ustvari za 26,82 milijarde dolarjev (23,3 milijarde evrov) prometa z orožjem.

2. Boeing
Čeprav vsi poznamo znamko Boeing po tem, da je največji izdelovalec potniških letal “jumbo jet” 747, 777 in 787, je poleg tega tudi največji dobavitelj lovskih letal, elektronike za bojna letala in protipodmorniških letal. Prav tako izdelujejo helikopterje Apache in reaktivna letala F-18 Super Hornet. Vsako leto ustvarijo okoli 30,7 milijarde dolarjev (26,7 milijarde evrov) prometa.

1. Lockheed Martin
Gre za največje podjetje za izdelovanje vojaške opreme, ki zaposluje 116 tisoč ljudi po celem svetu in prejme kar deset odstotkov vseh sredstev, ki jih Pentagon namenja za obrambo ter je največji pogodbenik z državo v ZDA. Izdelujejo lovska letala C-130 hercules, C-5 Galaxy, F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor in peto generacijo letala F-35 Lightening II.

Prav tako izdelujejo tudi visoko tehnološko zmogljiv bojni sistem Aegis, ki vsebuje močno računalniško in radarsko tehnologijo za odkrivanje orožja in sovražnih tarč, balističnih raket, obrambnih ščitov in še mnogo drugih sistemov. Podjetje je skupaj ustvarilo za 45,6 milijarde ameriških dolarjev (39,7 milijarde evrov) prometa.

M. P.