fbpx

To so pogumni protestniki, ki so se zoperstavili iranskemu režimu

Umrli protestniki v Iranu (foto TW)

V več kot tednu dni trajajočih protestih, ki so v Iranu izbruhnili po smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju, je bilo po poročanju državnih medijev ubitih najmanj 35 ljudi, med njimi tudi pet pripadnikov varnostnih sil.

“Število ljudi, ki so umrli v nedavnih nemirih v državi, se je povečalo na 35,” je pozno v petek sporočila iranska tiskovna agencija Borna, sklicujoč se na državno televizijo. Pred tem je bilo uradno število smrtnih žrtev 17, med njimi pa naj bi bilo tudi pet pripadnikov varnostnih sil.

Iran zadnje dni pretresa nasilje na ulicah, odkar je 13. septembra v policijskem pridržanju umrla Mahsa Amini, ki jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab.

Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt in zanika, da bi jo pretepali ali z njo slabo ravnali. V petek se je medtem na tisoče ljudi zbralo tudi na vladno podprtih shodih za hidžab oziroma proti “neprimernemu nošenju islamske naglavne rute“. Shodi so poleg prestolnice Teheran potekali tudi v več drugih mestih, med drugim v Isfahanu, Tabrizu, Qomu in Ahvazu.

Sara Kovač