fbpx

To so prve teorije zarote: Pilot je namenoma strmoglavil egiptovsko letalo

Foto: epa

Uradne potrditve razlogov za strmoglavljenje letala družbe EgyptAir sicer še ni, a so skoraj vsi prepričani, da gre za teroristično dejanje. Obstaja celo možnost, da sta pilot ali kopilot letalo namerno strmoglavila, kot je to lani storil kopilot Germanwingsa, opozarjajo strokovnjaki.

Poznavalci menijo, da do kakršnekoli tehnične težave ni moglo priti tako nenadno, da pilot na nesrečo ne bi uspel koga opozoriti.

Medtem ko se na pariškem letališču Charles de Gaulle preiskava intenzivno nadaljuje, policija preučuje vse okoliščine, vključno z možnostjo, da je morda kdo od zaposlenih na letalo, še preden je sploh pristalo v Parizu, prinesel bombo.

Gre za maščevanje Egiptu in Franciji?
Arabski dnevni časopis Rai alyoum poroča, da je letalo en dan pred nesrečo pristalo v glavnem mestu Eritreje Asmaru, kjer se je zadržalo 24 ur. Pred tem je imelo postanek tudi v mestu Tunis, zato strokovnjaki ne izključujejo možnosti, da so teroristi skupaj s svojim sodelavcem v enem od teh mest na letalo uspeli pretihotapiti bombo, čas eksplozije pa nastaviti natančno med letom med Parizom in Kairom.

Na ta način bi se teroristi maščevali Egiptu, ki se bori proti radikalnim islamistom na polotoku Sinaj, pa tudi Franciji, ki napada teroristično organizacijo Islamsko državo.

Strah v Franciji pred evropskim prvenstvom
Tudi varnostni strokovnjaki menijo, da so želeli teroristi z rušenjem letala iz Pariza še enkrat pokazati, da je Francija lahka tarča, ter povzročiti strah in tesnobo le 20 dni pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva. Islamska država je Franciji že večkrat grozila, da bo ta športni spektakel spremenila v jok in solze.

V kolikor se bi na koncu preiskave izkazalo, da na letalu ni bilo bombe, strokovnjaki – zaradi dejstva, da klic na pomoč ni bil poslan – ostajajo enotni, da nikakor ni moglo iti za tehnične okvare. Poleg tega je bilo letalo na višini več kot 11.000 metrov, nato pa je nenadoma naredilo dva zavoja in “padlo” na 6.700 metrov.

Pilot namerno strmoglavil letalo
Strokovnjaki trdijo, da je takšno dejanje mogoče pojasniti le z nepričakovanim dogodkom v pilotski kabini ali v letalu, zato ne izključujejo možnosti, da sta pilot ali kopilot letalo namerno strmoglavila, kot je to lani storil kopilot Germanwingsa Andreas Lubitz, ko je letalo zrušil v francoskih Alpah in tako ubil 150 ljudi. Serafim Petrou, vodja zveze grških kontrolorjev zračnega prometa, je dejal, da iz lastnih izkušenj lahko zatrdi, da nenadno izginotje letala med letom verjetno pomeni, da je to eksplodiralo v zraku, poroča Večernji list.

N. K.