fbpx

To so simptomi, značilni za omikron

Slika je simbolična (foto: EPA)

Simptomi, značilni omikronov sev covid-19, so po trditvah zdravnikov iz Južnoafriške Republike nekoliko drugačni od simptomov, značilnih za delto. Ne gre več za izgubo okusa, vonja in kašelj. Omikron naj bi se kazal skozi simptome “izredne utrujenosti”, ki traja več dni, bolečinah v telesu, glavobolu. Ravno tako je namesto zatečenega grla za omikron značilno “praskanje v grlu”. Dobra novica je, da naj bi se omikron v pacientih doslej kazal v izjemno blagih oblikah, niti eden od okuženih ni potreboval hospitalizacije.

Prve paciente z omikronom naj bi zaznali okoli 18. novembra 2021. Prvi pacient, s katerim so imeli opravka v JAR, pa naj bi bil moških v tridesetih letih, ki je kazal simptome večdnevne izredne utrujenosti, bolečino v telesu in blag glavobol.

Omenjeni pacient po trditvah vodje južnoafriške zdravstvene organizacije dr. Angelique Coetzee ni kazal simptomov, kot so izguba vonja in okusa ali kašelj, kot je bilo značilno za delto. Tudi ostali zdravniki v JAR, ki so imeli opravka s pacienti, ki so staknili omikron, poročajo, da so bili simptomi pri vseh obolelih blagi in da niso potrebovali hospitalizacije.

Značilni blagi simptomi

“Doslej so bili primeri [okužbe z omikronom] precej blagi,” se je po poročanju RT strinjal tudi virolog in vodja ministrske svetovalnega komiteja za cepiva covid-19, profesor Barry Schoub. Pri tem je poudaril, da je v državi vzpostavljen sistem spremljanja hospitalizacij, ki pa ne kaže opaznega povečanja v primerjav z obdobjem pred omikronom. Novi covid-19 sev pa je po vseh indikacijah zelo kužen. V JAR je namreč število novih primerov v desetih dnevih iz manj kot 300 skočilo na več kot 3.200 novih okužb dnevno.

Širjenje nove potencialno nevarnejše različice koronavirusa, B.1.1.529 koronavirusne različice omikron, v južni Afriki je povzročilo mednarodno skrb. Strokovnjaki se bojijo, da bi lahko bil zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo nalezljiv in bi lahko tudi lažje prodrl v zaščitni ščit cepiv. Številne države so prepovedale potovanja za lete v in iz južnoafriških držav. (Foto: epa)

Čeprav je bil sprva identificiran v JAR, pa naj bi omikron izviral iz Bocvane. Po prvih primerih v Bocvani, JAR in Hongkongu, kamor ga je prinesel potnik, ki se je vračal iz Afrike, je omikron dosegel tudi Škotsko, Kanado, Belgijo in druge afriške države. Mutantski sev, ki ima 32 mutacij, naj bi bil po predvidevanjih znanstvenikov po svetu odporen na cepiva, zaradi česar naj bi farmacevtski velikani že začeli s prilagajanjem cepiva, česar se niso lotili, ko je prevladovala delta. V prid trenutnemu stanju so trditve, da bolezen v primeru okužbe z omikronom navkljub višji kužnosti poteka v blažji obliki.

Obvezna 10-dnevna karantena
Slovenska vlada je na 302. dopisni seji 26. novembra 2021 sprejela dodatne omejitve na meji zaradi nove različice virusa B.1.1.529. Po novem je ob vstopu v Slovenijo določena obvezna karantena za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali pa so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Za naštete velja polna karantena za obdobje 10 dni in je ni možno predčasno prekiniti. Po izteku karantene mora biti opravljen PCR-test. “Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR,” so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Medtem je tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, vstop prepovedan. Ravno tako morajo osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih, 14 dni pred uveljavitvijo odloka o tem obvestiti na številko 113, pri čemer se jih napoti v desetdnevno karanteno na domu. Tudi ta skupina mora ob koncu izteka karantene opraviti PCR.

 

Ivan Šokić