fbpx

To so vojaki, ki so umrli v terorističnem napadu v Afganistanu

Zaradi umika ameriških sil iz Afganistana so številni ameriški vojaki izgubili svoja življenja (Foto: Twitter)

Pred mesecem dni smo še mediji spremljali vztrajno zavzemanje mest po Afganistanu s strani Talibanov. S podobno hitrostjo kot je Hitler izvedel napad na Poljsko, pa so Talibanci kaj hitro prevzeli oblast v Afganistanu. Sami so sicer napovedali, da nimajo namena vojaško posredovati, a kot kažejo zadnje novice niti ameriški vojaki niso bili varni. V dveh napadih je bilo ubitih trinajst pripadnikov ameriških sil in 70 civilnih žrtev. Številni so zaradi odločitve Donalda Trumpa in Joeja Bidna, ki je obdržal Trumpovo odločitev in ameriškim družinam odvzel njihove družinske člane. Stanje je resno, saj je kabulsko letališče ponovno v nevarnosti zaradi terorističnega napada, medtem ko ZDA ne želijo umakniti vseh svojih sil.

Kljub napovedi Talibanov o mirnem prevzemu oblasti v Afganistanu, trenja ne pojenjajo. Ameriški uradniki so v četrtek sporočili, da je bilo v dveh napadih na Kabulsko letališče v Afganistanu s strani Talibanov pobitih najmanj 13 ameriških vojakov, poleg tega pa beležijo tudi najmanj 70 afganistanskih žrtev zaradi dveh bombnih napadov, poroča Al jazeera.

Večina meni, da je Amerika pod vodstvom predsednika Joeja Bidena popolnoma stagnirala, številni so prepričani, da bi ob boljši strategiji umika ameriških sil iz Afganistana lahko preprečili napad na letališče. Gre za največje število žrtev med ameriškimi vrstami, nazadnje so največ žrtev zabeležili leta 2011, ko je med sestrelitvijo helikopterja umrlo 30 pripadnikov ameriške vojske in pripadajočega osebja.

Kabulsko letališče (Foto: epa)

“Trinajsti pripadnik ameriške vojske je kasneje podlegel poškodbam, ki so mu bile zadane med napadom na Abbey Gate,” je v izjavi za javnost pojasnil tiskovni predstavnik centralnega poveljstva kapetan Bill Urban. Med žrtvami je bilo 11 marincev in eden mornariški zdravnik. ZDA imajo na letališču v Kabulu 5.800 vojakov, ki si prizadevajo evakuirati na tisoče ameriških državljanov, Afganistancev in drugih.

Kljub napovedi o umiku, ameriška vojska ostaja 
Kljub napadu je predsednik osrednjega ameriškega poveljstva, general mornarice Kenneth McKenzie mlajši dejal, da ZDA še vedno želijo nadaljevati z misijo in bodo evakuirali državljane ZDA in Afganistanske prebivalce, ki imajo dovoljenje za potovanje. “Naše poslanstvo je evakuacija državljanov ZDA ali državljanov tretjih držav, zlasti imetnikov imigrantskih vizumov, osebja veleposlaništva ZDA in ogroženih Afganistancev,” je še dejal McKenzie.

Afganistan panično zapuščajo tudi številne evropske velesile (Foto: epa)

Poznavalci menijo, da se bo vojna v Afganistanu nekoč končala, za razdejanjem pa bodo ostale številne žrtve. Matere tako ne bodo mogle več objeti svojih sinov in hčera, žene bodo ostale brez svojih mož, otroci pa bodo zaman čakali na svojega očeta – heroja, ki bi jim lahko rešil življenje. Odgovornosti za dejanja ne želi prevzeti nihče, na koncu pa bodo trpeli le najranljivejši. Tudi prihodnje napovedi ne nakazujejo na izboljšanje situacije, kajti trenja se nadaljujejo.

Sara Rančigaj