fbpx

Toliko boste od torka plačali za gorivo na Hrvaškem

Foto: STA

Hrvaška vlada je na današnji izredni seji zamrznila cene pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest. Nova cena bencina bo od torka dalje 1,87 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra. Cene pogonskih goriv na avtocestah bodo trgovci lahko določali sami, je sporočil hrvaški premier Andrej Plenković.

Edino, kar se bo zgodilo jutri, je, da se bodo zvišale cene bencina in dizla na avtocestah. Takšen ukrep prispeva k zaščiti naših državljanov in omogoča intenzivno turistično sezono,” je po današnji seji vlade dejal premier Andrej Plenković. Če vlada ne bi sprejela tega ukrepa, bi bila cena dizla po njegovih besedah od torka dalje 16,64 kune (2,22 evra), bencina pa 15,95 kune (2,12 evra).

Vlada je zadnje ukrepe za zajezitev cen pogonskih goriv sprejela pred dvema tednoma, ko je že drugič znižala trošarine in maržo na dizelsko in bencinsko gorivo. Prvič je to storila v začetku marca in so po sprejetju ukrepa znašale 0,05 evra za liter dizla in 0,03 evra za liter bencina. Takrat je vlada zamrznila tudi trgovsko maržo, in sicer na 0,10 evra za liter goriva. Drugič so trošarine znižali za dodatnih 0,40 kune za bencin in za dodatnih 0,20 kune za dizel. Najvišjo maržo so znižali za 0,10 kune in je tako za bencin kot za dizel znašala 0,09 evra za liter, navaja STA.

Sara Kovač