fbpx

Toliko stane nočitev za štiričlansko družino na hrvaški obali

Foto: Pixabay

V zadnjih mesecih smo priča podražitvam, kar posledično vpliva tudi na ceno počitnic. V turističnih agencijah so že opozarjali na občutne podražitve v naslednjih mesecih, in sicer naj bi se cene dvignile od 5 do 10 odstotkov. Na hrvaški obali je medtem v juniju, juliju in avgustu zasedena že večina namestitev, najvišje pa so cene na vrhuncu turistične sezone, torej konec julija in na začetku avgusta.

Preden odidete na dopust, je dobro prej preveriti, kakšne so trenutno cene prenočišč na obali za tedensko bivanje. S prihajajočimi podražitvami je Index poiskal informacije o tem, koliko bi tokrat dopust stal povprečno štiričlansko družino, starše z dvema otrokoma, in katere so najprimernejše lokacije.

Na popularnih hrvaških otokih težko najti nastanitev pod 150 eur
Izjemno priljubljena Komiža se je pred nekaj meseci začela hitro polniti. Vrhunec sezone je zaradi odlično urejenih in cenovno ugodnih prenočišč že zdavnaj razprodan. Štiričlanska družina bi morala v Komiži za nočitev v juliju odšteti 150 evrov, cene za vile segajo do 500 eur na noč, na Airbnbju pa je na voljo le ducat namestitvenih objektov. Podobno je tudi na Visu, kjer ponujajo nočitve v apartmajih in vilah za ceno od 100 do 1.000 evrov.

Makarska cenejša od Visa
V naselju Žena Glava na Visu sta na voljo dve tradicionalno obnovljeni kamniti počitniški hišici, cenovno zelo ugodni,  in sicer 55 evrov na noč, kar s pristojbinami za storitve Airbnb in čiščenjem na koncu skupaj znese 467 evrov. To je več kot ugodno za štiričlansko družino v vrhuncu sezone na Visu.  Pričakovano ceneje je bivanje v Makarski, kjer se cene na dan gibljejo od 80 do 250 evrov, prenočišč pa je dosti več. Solidno stanovanje izven mestnega jedra bi štiričlansko družino stalo okoli 700 evrov za sedem nočitev, če pa bi želeli kaj dražjega, so jim na voljo tudi stanovanja z bazenom, za katere bi odšteli 1.269 evrov na noč.

Neum polovico cenejši
Medtem ko na Hrvaškem nastanitev običajno stane od 100 do 200 evrov, so na obali bošnjaškega morja cene večinoma dvomestne. Po poročanju Indexa bi štiričlanska družina za sedemdnevno bivanje oziroma pet nočitev za moderno opremljen apartma odštela 370 evrov, medtem ko bi za vile z bazeni za teden dni v juliju odšteli skoraj enako kot na hrvaški obali. Cene v Dubrovniku so različne, in sicer se gibljejo od cen apartmajev za 80 evrov do vil za 400 evrov, kar velja za bivanje izven središča, ki je zdaj že v večini razprodano. Prenočišča, ki so ostala prazna, stanejo nad 150 evrov, tako da bi štiričlanska družina za bivanje v starem mestnem jedru poleg stroškov storitev odštela tudi do 757 evrov, kar je približno 50 evrov več kot v Makarski.

Mesto Hvar (Foto: Wikipedia)

Hvar ostaja eden dražjih:  za teden dni v stanovanju 1.751 evrov
Za bivanje na Hvaru bi morali že precej globoko seči v denarnico, saj stanovanja na Hvaru stanejo od 155 evrov, kar je najcenejše, do 1.256 evrov. Najdejo se ponudbe po 500, 300 in 800 evrov, večinoma so vse cene opazno nad povprečjem ostale obale. Lahko bi rekli, da je standard julijske nočitve na Hvaru v apartmaju za štiričlansko družino okoli 280 evrov, kar bi pomenilo, da bodo za tedensko bivanje plačali kar 1.751 evrov.

Izven središča Hvara so cene drastično nižje
Ker pa Hvar ne ponuja le turističnih in dražjih destinacij, je dobro vedeti, da so tam tudi vasice, kot so Brusje, Velo Grablje, Dol ali Vrbanj, kjer se pričenja setev sivke, tam pa prav tako lahko najdete namestitev v čudovitih kamnitih hišicah za 60 evrov, do plaže pa imate le nekaj kilometrov. Cenejši alternativi Hvaru sta Jelsa in Sućuraj, ki ponujata bogato zgodovino in avtohtono vino, štiričlanska družina pa bi tam za prenočišče za sedem nočitev odštela 500 evrov.

Foto: Demokracija

Na Pagu namesto znanih turističnih con raje izberite Kolan ali Šimune
Tudi na Pagu lahko poleg znanih turističnih lokacij, kot sta Zrće in Novalja, najdete mirnejše lokacije, kot sta Kolan in Šimun, kjer lahko prav tako uživate v odlični hrani in cenejših prenočiščih, ki še niso razprodani. V Novalji je povpreč cena nočitve po ponudbi Booking.com in Airbnb okoli 100 evrov. Štiričlansko družino bo sedem nočitev z vsemi pristojbinami stalo 763 evrov. V Metajni že lahko najdete prenočišče za približno 70 evrov, na voljo pa so tudi prenočišča za 60 evrov v središču Paga, kar bi v enem tednu s pristojbinami znašalo 467 evrov.

V Crikvenici bi štiričlanska družina plačala 570 evrov
Cene v Crikvenici so nekoliko višje kot v mestu Pag, a spet bistveno nižje kot na Hvaru, v Makarski ali na Komiži. Stanovanje v Crikvenici stane približno 80 evrov na noč, tam pa od 60 do 97 evrov. Štiričlanska družina bi torej za sedem nočitev odštela okoli 570 evrov s pristojbinami. Dobra ideja ostaja Istra, kjer lahko nastanitev v obnovljeni kamniti hiši z bazenom dobite za 84 evrov na noč. V najemu je celotni prostor s klimo in parkiriščem. Štiričlanska družina pa bi morala za to odšteti okoli 600 evrov.

Poreč (Foto: epa)

Srednja Istra še vedno cenovno najugodnejša
Srednja Istra ponuja vrhunske možnosti za malo denarja. Najemodajalci so se potrudili z nakupom masažnih kadi ali bazenov, za mnoge pa so cene ostale enake kot pred nakupom. Vendar pa namestitev na obali, v Pulju, Rovinju, Umagu in podobnih znanih lokacijah drži ceno kot na preostali hrvaški obali. Tam naj bi torej štiričlanska družina, če želi spodobno stanovanje s klimo in parkiriščem, za sedem nočitev namenila od 600 do 700 evrov.

V Trstu so najboljše ponudbe oddane, so pa vrhunski apartmaji v Črni gori za 60 evrov, medtem ko so cene v Italiji malo višje, so prenočišča veliko cenejša,  vendar niso tako udobna kot na Hrvaškem. Herceg Novi v Črni gori ponuja luksuzno urejena stanovanja v prvih vrstah do morja že za 60 evrov, kar bi štiričlansko družino stalo 486 evrov za sedem nočitev. Goriva bi porabili veliko, verjetno pa bi prihranili pri razliki v ceni, sploh če prištejemo obiske restavracij in koriščenje turističnih dejavnosti.

Tanja Brkić