Tragedija v Teksasu ponovno spodbudila razpravo o nadzoru orožja v ZDA

Foto: epa

Po tem, ko je 18-letnik v torek v strelnem napadu v osnovni šoli Robb v Uvaldeju v Teksasu ubil 19 učencev in dve odrasli osebi, je dogodek pretresel celotne Združene države Amerike. Dogodek je sprožil val odzivov med zagovorniki pravice do posesti orožja in levico, ki zagovarja večji nadzor nad prodajo.

18-letnik, ki so ga oblasti identificirale kot Salvadorja Ramosa in je prebival v Uvaldeju, naj bi na svoj rojstni dan, ko je dopolnil 18 let, kupil dve puški, s katerima je tudi streljal. Glede na to, da so strelski napadi v ZDA nekaj vedno bolj pogostega in da je bil to najsmrtonosnejši napad na šole v zvezni državi Teksas, so se zdaj oglasili mnogi z različnih področij, ki so pozvali k večjemu nadzoru orožja, pa tudi tisti, ki so dogodek izkoristili sebi v prid za politične točke.

Gregg Abbot, guverner Teksasa, je po dogodku izjavil, da vsi Teksašani žalujejo za žrtvami tega nesmiselnega zločina, Teksašane pa je pozval, naj pokažejo podporo vsem tistim, ki so v dogodku izgubili bližnje. Ob tem so Abbotu mnogi očitali dejstvo, da je z namenom ohranitve “svobodo” lani junija podpisal sedem zakonov, od katerih eden dovoljuje ljudem zakonito nošenje pištol brez dovoljenj in dejal, da bo Teksas vedno vodilni pri zagovarjanju drugega amandmaja. Eden od lani sprejetih zakonov dovoljuje tako imenovano ustavno nošenje, kar pomeni, da Teksašani, stari 21 let ali več, ki spoštujejo zakon, ne potrebujejo več dovoljenja za javno nošenje pištole. Zakon je stopil v veljavo 1. septembra. Z drugim novim zakonom je Teksas postal država zavetja drugega amandmaja proti novim zveznim predpisom o nadzoru orožja. Ostali zakoni so hotelskim gostom omogočili legalno shranjevanje strelnega orožja v svojih sobah in lastnikom orožja dovoljevali, da nosijo strelno orožje v svojih izbranih kovčkih.

Levica za strožji nadzor orožja
Demokratski guverner Kalifornije Gavin Newsom je v torek uporabil množično streljanje v osnovni šoli v Uvaldeju v Teksasu za napad na republikance zaradi nadzora nad orožjem, glede na povišanje nasilnih zločinov in umorov v Golden State v zadnjih letih. V Kaliforniji je bilo tudi več množičnih streljanj kljub strogim državnim zakonom o nadzoru orožja, ki jih podpira Newsom. Nekateri kalifornijski zakoni o nadzoru orožja so bili tudi protiustavni. V začetku tega meseca je liberalni Ninth Circuit razveljavil prepoved prodaje polavtomatskih pušk – osebam med 18. in 20. letom starosti.

Foto: epa

Levičarji so v torek po streljanju v šoli v Uvaldeju v Teksasu na Twitterju uničili zmerna demokratska senatorja Joeja Manchina in Kyrsten Sinema, pri čemer so za tragedijo krivili njuno stališče proti porazu filibusterja. Sinema je na Twitterju zapisala, da je “zgrožena in zlomljena nad nesmiselno tragedijo, ki se je odvila v osnovni šoli Robb v Teksasu, in da je hvaležna tistim, ki so se prvi odzvali, da so hitro ukrepali. Nobena družina se ne bi smela bati nasilja v šolah svojih otrok”, vendar so jo nemudoma skritizirali, ko pa se je val kritik vsul tudi na Manchina, “Končaj filibuster, ti prekleti beli nacionalist. Koliko več belih otrok mora umreti pod vašim nadzorom, kot enega od 100 ameriških senatorjev, ki vodijo naš narod?” je komentiral eden od kritičnih sledilcev. Oba so namreč obsodili zaradi nasprotovanja zamenjavi filibusterja. Z nasprotovanjem spremembi je Sinema skupaj s senatorjem iz Zahodne Virginije Joejem Manchinom in vsemi republikanci v senatu preprečila, da bi senatnim demokratom v začetku tega tedna uveljavili glavno zakonodajo o volilnih pravicah.

Znane osebnosti prav tako stopile na stran regulacije
Oglasila so se tudi pomembna imena s področja športa in ostale znane osebnosti. Trener Golden State Warriors Steve Kerr se je v torek na streljanje v šoli v Uvaldeju v Teksasu odzval s pozivom k večjemu nadzoru orožja in trdil, da ameriški senatorji nočejo sprejeti takšnih ukrepov zaradi strahu pred izgubo nadzora nad oblastjo. Vidno čustven in ogorčen je Kerr grajal ameriško vlado, ker ni že v preteklosti storila več glede nadzora orožja, glede na prejšnja streljanja.

Hollywoodske zvezdnice so prav tako pozvale volivce in zakonodajalce, naj podprejo večji nadzor nad orožjem, hkrati pa so za streljanje krivile republikance in druge podpornike pravic drugega amandmaja. Slavne osebnosti, vključno z Alysso Milano, Robom Reinerjem, Elizabeth Banks, Bette Midler, Piper Perabo in Stephenom Kingom, so izkoristile incident kot način za spodbujanje znanih demokratskih refrenov.

Obama pokol nepričakovano povezal s smrtjo Georgea Floyda
“Ko danes objokujemo otroke Uvaldeja, si moramo vzeti čas in priznati, da sta minili dve leti od umora Georgea Floyda pod kolenom policista,” je tvitnil nekdanji predsednik. “Njegov uboj ostaja z nami vse še danes, zlasti s tistimi, ki so ga imeli radi.” se je na Twitterju odzval tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ki je dogodek na presenečenje mnogih izkoristil za spomin na smrt Georgea Floyda, čeprav obe tragediji nimata skoraj nobene zveze. V sredo sta namreč minili dve leti od umora Georgea Floyda, ki ga je zagrešil policist iz Minneapolisa, a namesto da bi ta dan samo obeležil, je nekdanji predsednik povezal grozovit pokol v Teksasu in ga namenil v spomin Floydu.

Foto: zajem zaslona/Twitter

In medtem ko bi le malokdo, razen morda pro-Chauvinovih trdih privržencev, komurkoli zameril spomin na Georgea Floyda na obletnico njegove smrti, je odločitev nekdanjega predsednika, da to poveže s trenutno in surovo nacionalno tragedijo, sprožila precejšen odziv. Ena od komentirajočih je na Obamov zapis zapisala repliko: “To je res bolno. 19 nedolžnih otrok in dva pogumna učitelja so bili ubiti in za glavnega delitelja je prava žrtev Uvaldeja George Floyd?” V skladu z večino mainstream demokratov je nekdanji predsednik uporabil tudi torkov grozovit pokol, da bi spodbudil nadzor nad orožjem.

Ana Hribar