fbpx

Tragična zgodba nizozemske najstnice: Namesto da bi ji zagotovili ustrezno psihološko pomoč, so ji omogočili evtanazijo

Zadnja objava Noe Pothoven na Instagramu (vir: twitter)

Nizozemska najstnica se je odločila, do konča svoje življenje. Samo po sebi, naj bo še tako tragično, to še ne bi bila novica, če se 17-letnica ne bi odločila za evtanazijo, ki jo omogoča nizozemska zakonodaja. Kakor je povedala svojim sledilcem na socialnih omrežjih, s svojimi travmami ni mogla več živeti.

17-letna Noa Pothoven je bila v otroštvu žrtev več posilstev. Prvič so jo pisanju avstralskega spletnega portala News spolno nadlegovali na šolski zabavi, ko je imela 11 let. Ponovno je bila žrtev spolnega nadlegovanja leto pozneje na zabavi, kjer je bilo polno mladih. Še tretjič sta jo, kot je zapisala v svoji avtobiografiji, imenovani “Zmagovati ali učiti”, posilila dva moška v soseski Elderveld v Arnhemu.

Njeno odraščanje tako zagotovo ni bilo lahko. O tem pa si ni upala spregovoriti zaradi sramu. Dekle je zaradi tega imelo težave z anoreksijo, razvilo je posttravmatsko stresno motnjo (PTSM) in se spopadalo z depresijo. Vseeno je javnost pretresla novica o njeni želji po smrti. “Diham, a ne živim več,” je v svojem zadnjem slovesu zapisala Pothovenova.

V zadnjem sporočilu na svojem Instagram profilu je zapisala, da je prenehala jesti in piti, da je nemogoče prenašati njeno trpljenje. Sporočila je, da je njena odločitev “končna” in da ni bila živa že nekaj časa. V nedeljo je nato tudi izpeljala evtanazijo na domu in umrla.

Za evtanazijo se lahko odločijo že 12-letni otroci
Po nizozemskih zakonih se lahko za evtanazijo odločijo tudi otroci, stari komaj 12 let, a mladi med 12. in 16. letom morajo pridobiti tudi dovoljenje staršev. Belgija je bila prva država, ki je legalizirala evtanazijo za otroke leta 2014. Pothovenova je sprva pristopila h kliniki brez vedenja svojih staršev, a so jo odslovili, saj je bila še premlada, piše Washington Post. Njeni starši so za njeno željo po smrti izvedeli šele, ko je njena mati odkrila kup poslovilnih pisem.

Obžalovanje nad izgubo njenega življenja so izrazili tudi v Vatikanu, kjer so zapisali, da je njena smrt “velika izguba za civilno družbo in človeštvo”. Ob tem so dodali, da moramo vedno iskati pozitivne razloge za življenje. Oglasil se je tudi papež Frančišek, ki je sporočil, da sta “evtanazija in pomoč pri samomoru poraz za vse. Poklicani smo, da nikoli ne zapustimo trpečih, nikoli ne obupamo, temveč skrbimo in ljubimo, da bi obnovili upanje”.

Popravek, 6.6.2019: Prvotna poročila so trdila, da je bila 17-letna Noi Pothoven omogočena evtanazija. Informacija je bila napačna. Po najnovejših informacijah, kakor poroča Breitbart in ostali svetovni mediji je 17-letnica storila samomor.

Ivan Šokić