fbpx

Pošteno do sotekmovalk? Transseksualni dvigalec uteži se je uvrstil v ekipo ženskih dvigalk uteži

Foto: iStock

Dvigalec uteži Laurel Hubbard, ki se je rodil kot moški in se pri dopolnjenih 30 letih spreobrnil v žensko, se je kot nekdanji moški dvigalec uteži kot ženska tekmovalka uvrstil v novozelandsko ekipo dvigalk uteži. 

Mednarodni olimpijski odbor je v soboto najavil, da odobrava, da se Hubbard pomeri na igrah Commonwealtha, ki predstavljajo enega izmed številnih tekmovanj pred olimpijskimi igrami.  Za Hubbarda trdijo, da ima sprejemljive nivoje testosterona, kar mu omogoča, da lahko tekmuje z ženskimi tekmovalkami, čeprav ima psihično in fizično prednost.

Številni se s tem ne strinjajo
Angleški Pink News poroča, da bo 39-letni dvigalec uteži prvi novozelandski mednarodni športnik, ki se bo pomeril v dviganju najtežjih uteži, težkih nad 90  kilogramov. Gre za uteži, ki jih lahko dvignejo le najmočnejše ženske in moški, ki so v srednji kategoriji moških dvigalcev uteži. Ni presenetljivo, da številni niso navdušeni, da se bo moški meril z ženskami.

Foto: iStock

Po prepričanju glavnega izvršnega direktorja Avstralske zveze za dviganje uteži Michaela Keelana je Hubbard v nepošteni prednosti. “Če ste kot moški dvigovali tako težke uteži, potem ste, če se spreobrnete v žensko, v psihološki prednosti, saj veste, da ste tolikšnega dviga zmožni,” je povedal in dodal, da se mu to z osebnega stališča ne zdi prav. “Prepričan sem, da se številni iz športnega sveta s tem ne strinjajo.”

Novozelandski olimpijski uradniki so na drugi strani navdušeni nad tem, da bo Hubbard del ekipe, kar ni presenetljivo, saj bo ta predstavljal veliko prednost na mednarodnih tekmovanjih.

N. Ž.