Trditev savdijskega šejka: “Ženske imajo samo četrtino možganov” in ne bi smele voziti avtomobilov

Savdski šejk Saad al-Hijri (vir: twitter)

Če so ženske v Savdski Arabiji šele nedavno dobile dovoljenje, da sedejo za volan avtomobila, če njihov moški varuh (po navadi mož, oče, stric, brat ali sin) to dovoli, pa so temu nekateri v državi močno nasprotovali. Šejk Saad al-Hijri je tako trdil, da ženske ne bi smele voziti, saj imajo po njegovih trditvah samo četrtino možganov v primerjavi z moškimi. Savdske oblasti so al-Hijriju prepovedale pridigati.

Pred odločitvijo savdskega kralja, da smejo ženske voziti osebne avtomobile, če imajo privolitev svojih moških skrbnikov, se je oglasil tudi šejk Al-Hijri, ki je muslimanskim vernikom v pridigi po poročanju hrvaškega spletnega portala Matrix World povedal, zakaj je “ženska za volanom zlo.”

“Mar niso ženski možgani pol manjši od moških možganov? To je resnica. No, to ni nikakršno zlo, če je žena dobra muslimanka, saj je ženska ustvarjena taka. Dokaz za to je, da sta v islamu dve ženski enaki enemu moškemu, kot nam je govoril prerok,” je povedal al-Hijri.

Žene imaju četvrtinu mozga

Kako li je samo došao do tog podatka? #VideoViše ovdje: https://matrixworldhr.com/2017/10/02/zene-imaju-samo-cetvrtinu-mozga-tvrdnja-saudijskog-klerika/

Gepostet von Matrix World am Donnerstag, 5. Oktober 2017

Kar je še huje, pravi al-Hijri, “ko gre ženska po nakupih, izgubi še polovico možganov od tistega, kar je imela”. Islamski pridigar se sprašuje, koliko možganov ji potemtakem sploh ostane. “Ostane ji samo četrtina možganov. Ni možnosti, da bi lahko dobila vozniško dovoljenje s to četrtino možganov.”

Papirnata zmaga feminizma
Svoje zahteve po prepovedi žensk za volanom je šejk naslovil tudi na savdske oblasti. Te so ga “uslišale” in mu prepovedale nadaljnje pridigarsko delo. Pred nekaj meseci, ko so državljankam Savdske Arabije dovolili za volan, so zahodne feministke to slavile kot veliko zmago feminističnega gibanja. A lahko se vprašamo, kakšna zmaga za feminizem je to, če je ženska dolžna prositi svojega moškega skrbnika za dovoljenje?

Ivan Šokić