fbpx

Trenja med nekdanjim albanskim zaveznikom, ZDA in Georgeem Sorosom

George Soros (Foto: epa)

Združene države Amerike so svojemu nekdanjemu zavezniku, nekdanjemu predsedniku Albanije Saliju Berishi, prepovedale vstop v državo. Razlog za to naj bi bile obtožbe o obsežni korupciji, vendar pa Berisha trdi, da za vsem stoji liberalni milijarder George Soros.

Republikanec Lee Zeldin je pred kratkim v ameriškem kongresu pobaral ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna o dokazih, ki naj bi dokazovali obtožbe o korupciji proti nekdanjemu pomembnemu zavezniku Združenih držav, nekdanjemu predsedniku Albanije in nekdanjemu predsedniku albanske vlade Saliju Berishi. Zeldin je zahteval razlago, zakaj ameriško zunanje ministrstvo ni predstavilo nobenih dokazov.

Prepoved vstopa v ZDA
Na podlagi obtožb o korupciji je sekretar Anthony Blinken Berishi, njegovi soprogi in njunima dvema že odrastlima otrokoma prepovedal vstop v ZDA. Razlog naj bi bila “vpletenost v korupcijo velikih razsežnosti”, Zeldin pa meni, da se je za mnoge ta obtožba vzela od nikoder. Blinken je pred odborom parlamenta za zunanje zadeve Združenih držav branil svojo odločitev, vendar pa kljub temu ni predstavil nobenih dokazov za obtožbe proti Berishi. Medtem je nekdanji predsednik Albanije za medije dejal, naj bi bila Blinknova odločitev proti njemu utemeljena na napačnih informacijah, za katerimi stojijo skupine, ki jih financira in podpira judovsko-madžarski milijarder in pobudnik liberalnega aktivizma George Soros.

Vpletenost Georgea Sorosa
Trditve Berishe so bile objavljene na naslovnicah mednarodnih medijev. Prav tako je v intervjuju za ameriški časopis Washington Times zavrnil vse trditve o korupciji in pozval Bidnovo administracijo, naj predstavi dokaze. Na evropskem sodišču bodo njegovi odvetniki vložili tožbo proti Blinknu. Berisha je že leta 2017 trdil, da se je Soros iz velikega prijatelja Albanije prelevil v njenega sovražnika. Takrat je na očitke Knuta Fleckensteina, nemškega socialdemokrata in takratnega poslanca v evropskem parlamentu, da gre za »zgodbice«, odgovoril: “Moje trditve, da je George Soros s svojo mafijo velika nevarnost za albansko demokracijo, temeljijo na avtentičnih dokumentih. Moje izjave v albanskem parlamentu proti mafijskim dejanjem Sorosa in njegove mreže v Albaniji temeljijo na dejstvih, ki so starejša od trenutnih razprav v ZDA.” Berisha sicer ni bil vedno tako kritičen do Sorosa, saj naj bi ga bil leta 2008, ko je bil predsednik albanske vlade, označil za “velikega prijatelja Albancev in Albanije”.

Lee Zeldin pa je v kongresu hotel priti do dna tem trditvam, da ne gre za korupcijo, temveč za sabotažo, ki jo je organiziral George Soros. Blinkna je zato vprašal, ali je kdo v njegovem imenu v zvezi s tem stopil v stik s Sorosom ali njegovimi predstavniki, na kar je državni sekretar odgovoril, da osebno ni bil v stiku s Sorosom, da pa tega ne more trditi za celotno ministrstvo. Ko je Berisha v omenjenem intervjuju govoril o tem, da gre pri celotni zadevi za Sorosovo maslo, je omenil tudi trenutnega albanskega predsednika vlade. Rekel je, da je Antony Blinken lažne dokaze o korupciji tako ali drugače prejel prek skorumpiranih lobističnih procesov, ki vključujejo Edija Ramo in Georgea Sorosa, ki naj bi bila po njegovih besedah dobra prijatelja. Znano je, da se Soros prek svojih nevladnih organizacij in fundacije Odprta družba meša v notranje zadeve mnogih evropskih držav.

Slika: Montaža Berisha in Soros