Domnevni tretji bruseljski napadalec, svobodni novinar in aktivist za pravice beguncev danes izpuščen

Foto: Twitter

Faycal Cheffou, svobodni novinar in aktiven borec za pravice migrantov, ki je živel le streljal od glavnih ustanov EU, se sooča z obtožbami zaradi terorizma in umorov. Prav on naj bi bil tretji napadalec z bruseljskega letališča, ki ga išče policija. Na posnetkih je belgijske muslimane pozival k uporu, na očeh policije pa naj bi bil, ker naj bi v belgijskem nastanitvenem centru želel radikalizirati begunce. Danes so ga izpustili iz pripora, saj naj bi dokazi proti njemu ne bili dovolj trdni.

Pojavlja se vedno več namigov, da naj bi bil tretji napadalec na bruseljskem letališču prav Faycal Cheffou. Obtožen naj bi bil sodelovanja v teroristični skupini in pri umorih, povezanih s terorističnimi napadi na bruseljskem letališču in na postaji podzemne železnice v Maelbeeku.

Prva dva napadalca, Najim Laachraoui in Brahim el-Bakraoui sta umrla pri tem, ko sta na sebi aktivirala bombi, najmočnejši eksploziv pa so našli neaktiviran v torbi tretjega moškega, ki naj bi bil Cheffou. Ta je nato pobegnil s kraja prizorišča, a so ga v četrtek že aretirali. Danes so Cheffouja izpustili, saj belgijski policisti v zvezi z njim niso našli dovolj dokazov, ki bi lahko potrdili indice.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Prepoznal ga je taksist
Moškega je sicer prepoznal taksist, ki je trojico pripeljal na letališče. S fotografij je prepoznal svobodnega novinarja Faycala Cheffoua. V hišni preiskavi na njegovem domu niso našli nobenega orožja ali eksploziva. O Cheffouu sicer ni veliko znanega.

Čeprav se ima za svobodnega novinarja, na socialnih omrežjih nima profilov. V njegovi novinarski zgodovini lahko najdemo zgolj en prispevek, ko se je pred leti javljal izpred centra za pridržanje migrantov. Tam naj bi migranti protestirali, ker niso dobili hrane, poroča The Independent.

Skušal naj bi radikalizirati begunce
V prispevku kritizira oblasti, ker niso spoštovale islamskega ramadana in so migrantom stregle obroke zgolj  podnevi, ko muslimani v postnem mesecu ne smejo jesti. V prispevku je dejal, da je na te migrante pozabil ves svet, da so jim kršene človekove pravice in ob tem pozval vse belgijske muslimane, naj ukrepajo.

Policija naj bi ga opazovala že dlje časa, saj naj bi v namestitvenem centru za begunce v belgijskem Maximilien Parku želel radikalizirati tiste, ki so bili tam nastanjeni. Njegov starejši brat je umrl leta 2002 v policijski raciji, med katero so pri njem našli kalašnikovko in granate.

M. G.