fbpx

Trije policisti na 700 migrantov v Bihaću! Hrvaško skrbi, da ji bodo ob vstopu v schengen težave povzročali migranti iz BiH!

V kampu v Bihaću je nameščenih približno 700 migrantov (Foto: posnetek zaslona)

Hrvaško skrbi, da ji bodo ob vstopu schengen delale preglavice razmere z migranti v sosednji Bosni in Hercegovini. V BiH se namreč trenutno nahaja več kot osem tisoč migrantov, večina jih je v Bihaću, do katerih imajo domačini vse manj potrpljenja. Za 700 migrantov so namreč na voljo le trije policisti!

Služba civilne zaščite Unsko-sanskega kantona je v torek priskrbela migrantom v kampu Vučjak pri Bihaću pitno vodo, potem ko so se mestne oblasti odločile prekiniti financiranje kampa, vključno z oskrbo pitne vode in odvozom smeti. V kamp so pripeljali dve cisterni, nekateri prostovoljci Rdečega križa pa kljub napovedi, da se bodo umaknili, še vedno delijo hrano migrantom, a je ta količinsko omejena in vsebuje le suhe obroke.

Člani posebne delovne skupine, ko so odgovorni za migrante, ki se nahajajo v tej občini, so v ponedeljek sklenili, da bi bilo poleg Vučjaka nujno treba zapreti tudi kampa Miral in Bira, ki sta v Bihaću. Od 15. novembra jim tako ne bodo več podaljšali pogodbe za najem objektov, s katerimi upravlja Mednarodna organizacija za migracije. Predlagali so, da se obstoječi kampi zamenjajo z enim skupnim večjim kampom, ki bi se nahajal na lokaciji Medensko Polje v občini Bosanski Petrovac, čeprav lokalne oblasti temu odločno nasprotujejo.

Kamp je kot sod, poln sodnika – nikoli ne vemo, kdaj bo počilo!
“To je kot sod, poln smodnika. Smo na sodu s smodnikom in nikoli ne veš, kdaj lahko poči. Na to opozarjamo že dve leti. Ti migranti ne želijo niti na Hrvaško. Želijo v Evropsko unijo. Toda države Evropske unije so hinavske. Od nas zahtevajo spoštovanje človekovih pravic in mednarodnega prava. Če bi se vsaka država obnašala v skladu z mednarodnim pravom in nosila del bremena, bi bilo tudi nam lažje. Potem bi se ukvarjali z dva tisoč migranti, ne pa s šest tisočimi,”
 je dejal Šuhret Fazlić, župan Bihaća.

Migranti v Bihaću (Foto: EPA)

V Bihaću se bojijo epidemije raznih bolezni
Novinar Domagoj Mikić, ki je za Dnevnik Nova TV iz kampa Vučjak v živo poročal najnovejše informacije, je dejal: “Tukaj ne moremo govoriti o številkah, ker migranti zjutraj prihajajo, ponoči pa odhajajo. Glede higiene tabora lahko rečem, da se je tu ustavil čas v 15. stoletju.” Novinar se je pogovarjal tudi z Dževadom Livakovićem, direktorjem kantonalne civilne zaščite, ki je dejal, “da se prostovoljci in drugi umikajo, ker obstaja nevarnost epidemije nalezljivih bolezni. Trenutno je veliko ljudi okuženih s srbečico in imajo madeže na koži, nekateri so okuženi s hepatitisom B, tuberkulozo, ki grozi ne le tistim, ki so v kampu, ampak tudi tistim, ki so na območju Bihaća”.

Čeprav je veliko bolezni, pravi Livaković, vseeno vsak dan pripeljejo nove migrante v kamp, ker je to edina lokacija, ki je dobila soglasje mestne uprave. “Seveda je tudi stopnja kriminala izredno povečana, le v tem letu je prijavljenih 170 primerov kršenja javnega reda in miru.” Povedal je še, da je to problem države BiH, in dodal, da za 700 migrantov skrbijo le trije policisti. 

Lana Božič