Trump bi po včerajšnjem poskusu množičnega pokola še bolj zaostril imigracijsko zakonodajo

Donald J. Trump (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je ob obsodbi ponedeljkovega poskusa terorističnega napada v New Yorku pozval kongres k zaostritvi imigracijske zakonodaje, ki je preohlapna in zaščiti Američanov.

“Današnji poskus množičnega pokola v New Yorku, ki je že drugi teroristični napad v New Yorku v zadnjih dveh mesecih, znova poudarja nujno potrebo, da kongres sprejme zakonodajne reforme za zaščito Američanov,” je v ponedeljek sporočil Trump. “Na prvem mestu – kar trdim že odkar sem naznanil kandidaturo za predsednika – mora Amerika urediti svoj ohlapen imigracijski sistem, ki dovoljuje vstop v državo prevelikemu številu nevarnih in premalo preverjenih ljudi,” je sporočil predsednik ZDA.

Trump že več mesecev poudarja, da bo končal “verižno priseljevanje”, kar pomeni reformiral sistem, po katerem je trenutno v ZDA najlažje priti preko družinskih vezi. Newyorški terorist je prišel iz Bangladeša z družinsko vizo. Bangladeša sicer ni na Trumpovem seznamu držav, iz katerih ljudje ne smejo v ZDA, prav tako tudi ne Uzbekistana, od koder je prišel terorist, ki je v začetku novembra v New Yorku ubil osem ljudi z najetim avtomobilom.

Napadalec je simpatizer islamske države
Newyorška policija je po napadu aretirala 27-letnega priseljenca iz Bangladeša Akayeda Ullaha, ki je sam doma izdelal cevno bombo in jo detoniral v podhodu med terminaloma podzemne železnice Times Squara in avtobusne postaje Port Authority s pomočjo baterije in vžigalic ter lučke z božičnega drevesa, poroča STA. Pri izdelavi je nekaj zapletel in bomba ni počila, kot bi morala. Po trebuhu in rokah je ožgala le njega, trije mimoidoči so bili kratko malce gluhi, dim iz bombe pa je množico ljudi, ki so bili na poti na delo, razgnal v obe smeri podhoda. Če bi bil terorist sposobnejši, bi bilo žrtev izjemno veliko.

Prijeti napadalec Akayed Ullah.

O napadalcu ni veliko znanega, razen tega, da je prišel pred sedmimi leti iz Bangladeša, nekaj časa tako kot veliko njegovih rojakov vozil taksi, bil pa naj bi simpatizer Islamske države brez resnih vezi s to teroristično organizacijo.

C. Š.