Trump dosegel pomembno zmago in izpolnil eno izmed danih obljub v predvolilni kampanji!

(Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je dosegel ključno zmago, potem ko je senat potrdil predlog zakona o davčnih olajšavah. Gre za eno od največjih posodobitev ameriškega davčnega sistema v 31 letih. 

Z 51 glasovi za in 49 proti so sprejeli predlog zakona, s katerim bodo davki na dobiček podjetij padli s sedanjih 35 na 20 odstotkov, kar bo po prepričanju republikancev pomembno pripomoglo k odpiranju novih delovnih mest in dvigu gospodarske rasti.

Republikanci skoraj povsem enotni
Čeprav je pred sprejemom predloga zakona v republikanskih vrstah bilo nekaj polemik glede spremembe zakonodaje, je prevladalo prepričanje, da bodo volivci navdušeni nad davčnimi olajšavami. Oseminštiridesetim demokratom, ki so predlogu nasprotovali, se je po navedbah Sky Newsa pridružil le republikanski senator Bob Corker, ki je prepričan, da bo ukrep negativno vplival na prihodnje generacije.

Trump uresničuje obljubljeno
V naslednjem tednu je pričakovati, da bo prišlo do usklajevanja senata in predstavniškega doma, v katerih imajo republikanci večino, za čimprejšnje oblikovanje zakona, ki ga želi Trump s podpisom v veljavo spraviti do božiča. Uveljavitev zakona je namreč za Trumpa izjemnega pomena, saj je davčno reformo napovedal v času svoje predsedniške kampanje.

Trump je prek družbenega omrežja Twitter zapisal, da so ZDA korak bližje sprejemu masovnih davčnih olajšav za ameriške delavske družine. Poleg tega, da se je zahvalil za podporo v senatu, je napovedal, da se nadeja, da bo zakon stopil v veljavo do božiča. Republikancem so spremembe na področju davčnih olajšav bistvenega pomena za njihove obete novembra drugo leto, ko bodo morali braniti svojo večino v kongresu, čeprav ukrep v javnosti ni sprožil tolikšnega navdušenja, kot so ga pričakovali.

N. Ž.