fbpx

Trump naredil konec služenju transseksualcev v vojski

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek podpisal memorandum, ki transseksualnim osebam prepoveduje pridružitev ameriški vojski in s tem končal uničevanje vojske, s katero je pričela Obamova administracija.

Donald Trump je vojski odredil vrnitev k dolgoletni politiki in praksam glede vojaške službe, ki so bile v veljavi pred junijem lani. Prvega julija lani je tedanji levičarski obrambni minister ZDA Ashton Carter sporočil, da bodo lahko v oboroženih silah ZDA odprto služili tudi transseksualci, ministrstvo pa bo plačalo vse stroške, ki so povezani s spremembo spola.

Trumpova odločitev, ki bo v veljavo stopila 23. marca prihodnje leto, transseksualnim osebam prepoveduje pridružitev vojski, obstoječim pripadnikom pa odreka kritje stroškov, povezanih s spremembo spola.

Država ni dolžna finančno pokriti spremembe spola
Minister za obrambo Jim Mattis in vodstvo ministrstva za domovinsko varnost naj bi po memorandumu do sredine februarja pripravili načrt njegove implementacije. Trump je Mattisu ob tem prepustil presojo, kaj storiti s transseksualci, ki so že v vojski. Odprto mu je pustil tudi možnost, da ga lahko v sodelovanju z vodstvom domovinske varnosti kadar koli pisno obvesti o upravičenosti za spremembo te politike.

Bi znali braniti državo v primeru ogrožene varnosti? (Foto: epa)

Trump je konec julija na Twitterju kot glavni razlog za to, da transseksualci ne smejo služiti v vojski, navedel “ogromne zdravstvene stroške in razdor”, ki bi ga povzročila njihova navzočnost v vojski.  Med približno 1,3 milijona aktivnimi pripadniki ameriške vojske je po ocenah od 1320 do 15.000 transspolnih oseb.

C. Š., STA