fbpx

Trump o novici režimskih medijev, da v Beli hiši vlada kaos: “Vzdušje v Beli hiši je fantastično!”

Foto: epa

Medtem ko ameriški levičarski mediji poročajo o kaotičnem stanju v Beli hiši, novi ameriški predsednik v najnovejšem intervjuju za Reuters sporoča: “Vzdušje v Beli hiši je fantastično!” Trump se je postavil v bran svojemu sinu, ki je v zadnjih dneh postal tarča mainstream medijev, ko je v javnost prišla novica o njegovem srečanju z Natalijo Veselnickajo.

Donald Trump je zanikal, da je vedel za omenjeni sestanek, kar je potrdil tudi njegov sin; ter dodal, da je bil čas predsedniške kampanje “kaotičen čas, ko so se sestajali s številnimi ljudmi”. Ruska odvetnica z domnevnimi povezavami s Kremljem naj bi Donaldu Trumpu Jr. obljubila škodljive informacije o takratni tekmeci njegovega očeta za predsedniški stolček, Hillary Clinton. Za ameriško televizijo Fox News je Trumpov sin v intervjuju s Seanom Hannityjem dejal, da je bil sestanek ‘neumnost in izguba časa’, saj odvetnica zanj ni imela nobenih informacij. Kljub temu je priznal, da bi se po vsej verjetnosti moral odzvati drugače. Njegovi kritiki medtem trdijo, da je bil kršen zakon, molčijo pa o 30.000 strogo zaupnih elektronskih sporočilih, ki jih je Hillary Clinton izbrisala, o njihovem obstoju lagala, nato pa le priznala svoje dejanje.

Sestanka naj bi se udeležila tudi Trumpov zet Jared Kushner, ki trenutno opravlja delo predsednikovega svetovalca, in takratni šef kampanje Paul Manafort.

Ruske oblasti so že zanikale kakršnokoli povezavo z omenjeno odvetnico.

Foto: epa

Trump zatrjuje, da kljub preiskavam delo v Beli hiši poteka nemoteno
Ameriški osrednji mediji še vedno zasledujejo zgodbo, da je Rusija poskušala vplivati na predsedniške volitve 2016 v Trumpovo korist s hekerskimi vdori. Za njih ostaja vprašanje le morebitno sodelovanje Trumpove kampanje s Kremljem, zaradi česar trenutno poteka več preiskav, med drugimi zadevo preiskujeta tudi FBI in odbor ameriškega senata za obveščevalne zadeve. Potem ko je Trump odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, je bil določen tudi neodvisni posebni preiskovalec Robert Muller, ki bo preiskoval stike med kampanjo in s Kremljem povezanimi posamezniki. Demokrati torej nadaljujejo svojo preiskavo o ruskem vpletanju, kljub temu, da od izbruha afere nihče ni mogel z gotovostjo potrditi teze, da naj bi bil Kremelj povezan s Trumpom.

Novi ameriški predsednik je preiskave in obtožbe označil za ‘prevaro, ki so si jo izmislili demokrati,’ a hkrati dopustil možnost vpletanja Rusije, vendar je ob tem poudaril tudi možnost vpletanja s strani drugih držav.

Uradna Moskva je že večkrat zanikala tovrstne obtožbe, to naj bi storil tudi sam Putin v pogovoru s Trumpom na srečanju G20, ki je potekalo prejšnji konec tedna. Trump naj bi na njunem prvem srečanju svojega ruskega kolega naravnost vprašal, če se je njegova administracija vpletala v ameriške volitve, kar je Putin odločno zavrnil.

U. V.