fbpx

Trump obeležuje 200 dni vladanja na čelu ZDA! Predstavljamo njegove uspehe in neuspehe

Foto: epa

Avgusta mineva oz. je minilo 200 dni od začetka vladanja Donalda Trumpa na položaju predsednika ZDA. Drugih sto dni je bilo prav tako izrazitih kot prvih sto, če ne še bolj. V nadaljevanju predstavljamo vrhunce in spodrsljaje v zadnjih sto dneh vladanja.

Ob napakah, kot je bil spodrsljaj republiškega senata, da razveljavi in nadomesti Obamacare, se je uspešno soočal z različnimi izzivi, kot je bila razširjena preiskava v Rusiji. Trump je dosegel tudi vrsto drugih velikih dosežkov – od gospodarstva do posebnih volitev na področju zunanje politike. Predstavljamo njegovih 15 največjih uspehov (in neuspehov), kot so jih predstavili v Breitbartu.

Delovna mesta
Med aprilom in julijem se je stanje na področju delovnih mestih izboljšalo, borzni trg pa je postavil nove rekordne vrednosti. Čeprav v smeri večjega infrastrukturnega programa ni dosegel velikega napredka, je zagotovil nove tuje naložbe v zveznih državah z visoko brezposelnostjo in ukinil nekatere predpise, s čimer je dosegel večje možnosti za hitro gospodarsko rast. Svoje je prispevala tudi davčna reforma.

Proračun 
Reforma, ki jo je uvedel, je znotraj proračuna prinesla dokaj majhen napredek, saj so republikanci nadaljevali z grožnjami in nasprotovanji demokratom. Naslednji sporazum o zveznem proračunu je napovedan za september.

Zdravstvo
Ameriški parlament je sprejel zakon o zdravstveni oskrbi, ki je razveljavil in nadomestil Obamacare. Senat, ki ga nadzira GOP (republikanci), podobne zakonodaje ne bi sprejel niti ne bi ponudil razveljavitve programa Obamacare ali le njenega dela –  pa vendar je to postalo izvedljivo. Trump s pritiski na GOP ni odnehal, saj je želel izpolniti obljube ameriškim volilcem, a so možnosti za uspeh tega zakona še danes nejasne.

Pariški sporazum o podnebnih spremembah
Najpogumnejša poteza Trumpovega predsedstva je bila najverjetneje umik ZDA iz globalnega sporazuma o podnebju, ki je bil osrednji del zunanje politike predsednika Baracka Obame. Konservativci so Trumpovo odločitev pozdravili.

Foto: epa

Čezoceanska potovanja
Trump je na druge konce sveta potoval večkrat, dva izmed njegovih obiskov pa sta bila še posebej pomembna: prvi v Saudsko Arabijo, Izrael in Vatikan, drugi pa na Poljsko in v Nemčijo. Obiska sta vključevala pomemben govor. V Riadu je Trump zahteval, da islamski svet naredi več za ustavitev terorizma, obiskal pa je tudi Zid žalovanja v Jeruzalemu in postal prvi predsednik ZDA, ki je to storil.

Melania Trump
Prva dama se je po koncu šolskega leta najmlajšega Trumpovega sina preselila v Washington. Predsednika je spremljala na njegovih političnih potovanjih in navdušila navzoče. To ji je uspelo predvsem s svojimi modnimi in kulturno ustreznimi oblekami na Bližnjem vzhodu ter elegantno, a skromno obleko v Vatikanu. Čez čas je pričela izvajati tudi diplomatske naloge, obiskovati bolnišnice in se vključila v druge dobrodelne projekte.

Severna Koreja
Kim Jong Un je z jedrskim in raketnim programom prestrašil svet, še posebej ZDA, saj bi ena izmed raket lahko pristala na ameriškem ozemlju. Trumpova diplomatska prizadevanja, da bi Kitajsko prepričal, naj ukrepa, niso obrodila sadov, dokler Varnostni svet ZN ni soglasno sprejel novih sankcij proti severnokorejskemu režimu.

Teror
Ker Trump ni odnehal s pospeševanjem kampanje proti Islamski državi, je Evropo zajelo več terorističnih napadov. Na domačem ozemlju pa so bili terorističnega napada deležni republikanski košarkaši, ko je levičarski napadalec ranil pet oseb, nato pa so ga policisti ustrelili.

Foto: epa

Priseljevanje
Nezakonitih prestopov meje je bilo v primerjavi z lani za približno dve tretjini manj. Vrhovno sodišče je umaknilo sodno odredbo proti Trumpovemu izvršnemu ukazu, ki omejuje potovanja iz šestih držav, izpostavljenih terorizmu. To je za Trumpa predstavljalo veliko zmago. Gradnja zidu, ki ga Trump želi postaviti na meji, je preložena.

Dogovarjanje z Rusijo
Donald Trump mlajši je bil vpleten v škandal skupaj z Jaredom Kushnerjem, Trumpovim zetom, s katerim naj bi se srečala z ruskim odvetnikom in se dogovarjala o vmešavanju v volitve. Rusi naj bi bili vpleteni v izid volitev, odvetnik pa naj bi priskrbel podatke o kampanji Hillary Clinton. O tajnih dogovarjanjih niso imeli dokazov.

Preverjanje pravilnosti izida volitev
Trump je pooblastil uradno predsedniško svetovalno komisijo, naj preveri obstoj goljufij, do katerih bi lahko prišlo na volitvah. Veliko držav je sodelovanje zavrnilo in ni želelo razkriti ter pokazati točnih podatkov o glasovih. Levičarji so še naprej napadali komisijo kot politični poskus zatiranja volivcev, a je državni sekretar Kansasa, Kobach, podpredsednik komisije, obljubil, da bodo nadaljevali s preiskavami.

Izključitev transeksualcev
Trump je 26. julija na Twitterju objavil: “Po posvetovanju z mojimi generalnimi in vojaškimi strokovnjaki vlada Združenih držav ne bo sprejela ali dovolila transeksualnim posameznikom, da služijo v kakršnikoli zmogljivosti vojaške zveze ZDA.” Odločitev so pozdravili socialni konservativci, LGBT-skupnost pa ji je ostro nasprotovala.

Foto: epa

Nenehna menjava osebja in odstopi
Spori v Beli hiši se niso kar tako polegli. Trump je odkrito kritiziral generalnega tožilca Jeffa Sessionsa. Poslovneža Anthonyja Scaramuccija je imenoval za direktorja komunikacij, zaradi česar je sekretar za tisk Sean Spicer odstopil. Deset dni pozneje je odšel tudi Scaramucci, za njim pa še načelnik generalštaba Reebus Priebus, ki ga je zamenjal minister za domovinsko varnost John Kelly.

Norčevanje
Hollywoodski napadi na Trumpa se še niso končali. Komedijanti ga večkrat ”vržejo na žar” in občinstvo zabavajo s pikrimi izjavami o njegovem delovanju in videzu. Po spletu kroži tudi veliko zrežiranih videoposnetkov in popravljenih slik. Trump se podobnim šalam na svoj račun zgolj smeji.

Volitve
Čeprav so mediji napovedovali zmago Trumpovim nasprotnikom, jih je slednji uspel poraziti. To je še vedno njegova največja zmaga in vrhunec kariere, predvsem zato, ker vanj mnogi niso verjeli. Ravno zato meni, da je njegova zmaga na predsedniških volitvah toliko slajša. Tudi posebne volitve na področju zunanje politike so bile uspešne.

A. L.