fbpx

Trump postal žrtev Obamovega ukrepa ločevanja otrok od staršev

Foto: epa

Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions je v ponedeljek na letni konferenci Nacionalnega združenja v New Orleansu dejal, da nezakonito prehajanje migrantov čez mejo iz Mehike v ZDA vključno z otroki lahko zaustavijo le z gradnjo zidu in sprejemom zakonov, ki bi zaustavili nezakonite migracije in amnestijo. Oglasili so se mnogi in izkoristili dogodke za napad na Donalda Trumpa, čeprav je ločevanje otrok od staršev migrantov, ki ilegalno prestopajo mejo, ukrep, ki ga je sprejela Obamova administracija. Mehiški migranti namreč zlorabljajo otroke za prehod na mejo, kar je posledica ogromnega števila ugrabljenih otrok. Trump je napovedal, da bodo spremenili butasto zakonodajo, in obljubil strogo varovanje meje.

“Ne želimo ločiti otrok od staršev,” je poudaril Sessions, “in ne želimo, da bi odrasli v državo nezakonito pripeljali otroke in jih tako postavili v različne nevarnosti. Imamo pa politiko pregona odraslih, ki se posmehujejo našim zakonom in jih ne upoštevajo s tem, ko nezakonito prihajajo, namesto, da bi počakali na azil,” je dejal Sessions. “Ne moremo in ne bomo spodbujali migrantov k temu, da bi pripeljali otroke, tako da jih oprostimo naših zakonov.”

Otroke same pošiljali čez mejo s trgovci z ljudmi
Na konferenci so bili kritični do Obamove administracije; v primerih, ko so se starši ločili od svojih otrok in jih pošiljali same s trgovci z ljudmi na mejo med ZDA in Mehiko, Obama ni vzpostavil zakona in je dopustil tisočim mladoletnim otrokom brez spremstva vstopiti v ZDA – takrat so zabeležili tudi ogromno ugrabitev teh otrok. Na ta način so želeli starši ilegalno vstopiti v ZDA. Tako je država porabila več kot milijardo dolarjev davkoplačevalskega denarja na leto za skrb za te otroke in za tiste, ki so v državo prišli s kršenjem zakonov. “To je velik strošek, ki ga nosimo, ker so poslali sporočilo, da se tisti, ki nezakonito prečkajo mejo z otroki, izognejo pregonu in izgonu,” je dejal Sessions in dodal, da je “Amerika posvečena temu, da skrbi za otroke.”

Jeff Sessions (Foto: epa)

ZDA vsako leto zakonito sprejme milijon ljudi
Da niso brez srca, kot nekateri želijo to prikazati, dokazuje tudi dejstvo, da Združene države vsako leto dovoljujejo prihod več kot milijon ljudem. “Ampak ko ignoriramo naše zakone, ki določajo stanje na meji, seveda spodbujamo več sto tisoč ljudi, ki prav tako ignorirajo naše zakone in ilegalno vstopajo v državo in s tem ustvarjajo ogromno breme za naše organe pregona, naše šole, bolnišnice in socialne programe. Predsednik Trump je dejal, da se to ne more nadaljevati,” je potrdil pravosodni minister. “Ne želimo ločiti staršev od svojih otrok, če pa zgradimo zid in sprejmemo zakonodajo, da se konča to brezpravje, se nam ne bo treba soočati s temi grozljivimi odločitvami.” Zaključil pa je z besedami: “Lahko ste prepričani o tem: poskrbeli bomo za ljudi,” poroča Breitbart.

Na obtožbe in kritike Mehike, ki ostro obsoja ameriško politiko ločevanja otrok migrantov od staršev, ki jih zadržijo na ameriško-mehiški meji, kar so označili za nečloveško, se je oglasil tudi Donald Trump, ki je poudaril, da so ukrep sprejeli demokrati, da je poln zakonskih lukenj in da je čas, da se zakon spremeni.

A. G.