Trump pred prvim soočenjem republikanskih kandidatov konkurente pozval, naj se umaknejo iz tekme

Foto: AFP

V Milwaukeeju v ameriški državi Wisconsin bo 23. avgusta prvo televizijsko soočenje republikanskih kandidatov za predsedniške volitve leta 2024. Doslej se je nanj uspelo kvalificirati sedem kandidatov na čelu z bivšim predsednikom Donaldom Trumpom, ki je konkurente že označil za klovne in jih pozval, naj se umaknejo iz tekme.

Za uvrstitev na soočenje televizije Fox News morajo kandidati izpolniti nekaj kriterijev. Med drugim morajo imeti najmanj enoodstotno podporo med volivci v treh pomembnih nacionalnih anketah ter najmanj 40.000 posamičnih donatorjev v 20 zveznih državah. Donald Trump je zlahka izpolnil vse kriterije, vendar napoveduje, da se soočenja ne bo udeležil. “Klovne” na dogodku v Iowi je pozval, naj se umaknejo in mu prepustijo nominacijo.

Bivši guverner New Jerseyja Chris Christie, ki trdi, da je prav tako izpolnil kriterije, in je eden od redkih, ki si upajo kritizirati Trumpa, je dejal, da se bo bivši predsednik že zaradi svojega ega udeležil soočenja. Christie je večkrat javno dejal, da Trump ne sme osvojiti republikanske predsedniške nominacije, ker zaradi vseh postopkov na sodiščih ne more zmagati na volitvah.

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis je najbližje Donaldu Trumpu. (Foto: epa)

Kriterije za udeležbo na soočenju je izpolnil tudi guverner Floride Ron DeSantis, ki v anketah najmanj zaostaja za Trumpom. A donatorji in vodilni republikanci, ki ne podpirajo Trumpa, namesto njega že iščejo alternativo bivšemu predsedniku. DeSantis je namreč na Floridi podpisal vrsto zakonov, ki odmevajo po ZDA. V zadnjem času je bil največ kritik deležen nov šolski program, ki priporoča, da otroke v šolah učijo, da suženjstvo ni bilo povsem slabo. To je med prvimi kritiziral temnopolti senator iz Južne Karoline Tim Scott, ki je prav tako izpolnil kriterije za soočenje.

Kriterije je izpolnila tudi bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, ki je bila v Trumpovi vladi veleposlanica ZDA pri ZN. Edina ženska med republikanskimi kandidati poudarja, da je čas za nove in mlajše kandidate, čeprav neposredno ne kritizira Trumpa, saj naj bi si želela, da si jo izbere za svojo podpredsedniško kandidatko.

Kriterije sta izpolnila še poslovnež Vivek Ramaswamy, ki mu glede na to, da je v tekmo vstopil kot popolnoma neznan, gre dokaj dobro, ter guverner Severne Dakote, milijonar Doug Burgum. Ta se je znašel tako, da ljudem za dolar podpore za kampanjo ponuja 20 dolarjev vredne darilne bone.

Doslej pa se na soočenje ni uspelo uvrstiti nekdanjemu guvernerju Arkansasa Asi Hutchinsonu, ki si kot Christie drzne kritizirati Trumpa, in še nekaterim, tudi Trumpovemu podpredsedniku Miku Penceu, navaja STA. Ankete ga komaj zaznavajo, zadostnega števila donatorjev pa nima.

Sara Kovač