fbpx

Trump predlagal strožjo zakonodajo pri nakupu orožja v ZDA

Donald Trump (foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je presenetil tako republikance kot demokrate, ko jim je v sredo dejal, naj se ne bojijo močnega orožarskega lobija NRA. Pri tem je poslance pozval k oblikovanju “močne” reforme zakonodaje. Floridski kongres medtem po streljanju na srednji šoli v Parklandu pripravlja strožjo orožarsko zakonodajo.

Trump je na srečanju s poslanci v Beli hiši med drugim predlagal obširnejše preverjanje ljudi, ki želijo kupiti orožje, in dvig starosti za nakup določenega strelnega orožja z 18 na 21 let. Podobno zakonodajo sicer že pripravlja floridski kongres. “Ne moremo čakati in se igrati, medtem pa se nič ne zgodi,” je povedal Trump.

NRA “ima močan vpliv na vas”, je dejal in dodal, da pa ima lobi “manjši vpliv” nanj, piše britanski BBC. Trumpovi republikanci podpirajo pravico posameznika do orožja, zato jih je nagovor predsednika presenetil. Pred tem je namreč Trump tudi sam branil pravico do posedovanja strelnega orožja, NRA pa je med drugim finančno podprla njegovo predvolilno kampanjo.

DDM4 puška (Foto you tube)

Ameriški predsednik je sicer nekaj podobnega dejal že v ponedeljek, ko se je sestal z guvernerji ameriških zveznih držav. Takrat je pozval, da je treba nekaj ukreniti proti orožju in da se nekateri republikanci bojijo NRA, še poroča STA.

C. Š.