fbpx

Trump prižgal zeleno luč: Ameriška podjetja lahko poslujejo s Huawei

Foto: epa

V japonski Osaki se je zaključil dvodnevni vrh skupine G20, ob robu katerega sta se srečala tudi predsednik ZDA Donald Trump in kitajski predsednik XI Jinping. V ospredju njunih pogovorov je bila trgovinska napetost med državama.

Predsednik Trump je po srečanju sporočil, da bodo ameriška podjetja vendarle lahko tudi v prihodnje nemoteno sodelovala s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei, saj da njihova tehnološka oprema ne predstavlja varnostne grožnje za ZDA. “Huaweiju prodajamo in bomo prodajali ogromno količino opreme in rekel sem, da je to v redu, da bomo to počeli še naprej“, je dejal Trump ob koncu srečanja v Osaki. Njegove besede je že pozdravila Kitajska.

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei je sicer v minulih dneh izdal Belo knjigo o inovacijah in intelektualni lastnini ter v njej opozoril, da se s politizacijo krha zaupanje v sistem patentne zaščite. Dodali so, da če vlade selektivno ukinjajo intelektualno lastnino podjetjem, s tem ogrožajo temelje globalnih inovacij.  V podjetju izpostavljajo, da v zadnjih treh desetletjih nobeno sodišče Huaweija ni spoznalo za krivega zlonamerne kraje intelektualne lastnine. Nasprotno, Huawei je pripravljen deliti tehnologijo, ki jo skrbno razvija, vključno s tehnologijo 5G. V zvezi s tem izpostavljajo, da to velja tudi za ameriška podjetja, saj so v Huawei prepričani, da lahko le skupaj pospešimo razvoj tehnologije.

Inovacije so izrednega pomena za Huawei, saj ima le-ta od konca leta že 87.805 patentov, od tega 11.152 v ZDA. Prav tako ima Huawei v zadnjih treh letih več kot 1,4 milijarde dolarjev prihodkov iz naslova licenciranja. Huawei je tako plačal več kot šest milijard dolarjev licenčnin za uporabo patentov drugih podjetij, od katerih jih je skoraj 80 odstotkov iz ZDA.

C. Š.