Trump s kaznijo nad ženske, ki bi nezakonito splavile

Foto: epa

Predsedniški kandidat Donald Trump zopet razburja javnost. V primeru, da bi ZDA splav prepovedale, bi po njegovem morali ženske, ki se za to vseeno odločijo, na nek način kaznovati. Trumpovo stališče o splavu je razburilo tako nasprotnike kot tudi zagovornike splava. 

V preteklosti je bil Trump deležen številnih kritik, saj je kot demokrat podpiral pravico do splava. Sedaj je izjavil, da je prepoved splava stvar vsake zveze države posebej, pod drobnogled pa bi po njegovem morali vzeti zdravnike, ki tovrstne posege opravljajo.

Preberite tudi: Nemški vohun razkriva, kako so se teroristi med begunci pretihotapili v Evropo

Odgovarjati bi moral zdravnik
Svojo izjavo, da bi morale biti ženske, ki se odločijo za nezakoniti splav, kaznovane, je kasneje nekoliko omilil in dejal: “Pravno ne bi smela odgovarjati ženska, temveč zdravnik ali druga oseba, ki opravlja to nezakonito stvar,” je pojasnil Trump. Ob tem je dodal, da sta ženska in otrok v tem primeru žrtvi. Trump je dodal, da se zavzema za izjeme, v katerih bi bilo splav možno izvesti.

Njegove izjave so naletele na ogorčenje javnosti. Obsodili so ga tako zagovorniki kot tudi nasprotniki splava. V Združenih državah je splav dovoljen od leta 1973. Vprašanje pravice do splava je v ZDA že vrsto let ena najbolj kontroverznih tem. Prepoved splava je postala skoraj obvezni del programa konservativnih politikov, poroča Jutarnji list.

N. K.