Trump Savdski Arabiji: “Če želite, da ameriška vojska ostane v Siriji, boste morali plačati”

Foto: epa

Predsednik ZDA Donald Trump je v torek namignil, da bo morda morala Savdska Arabija plačati, če želi zadržati ameriško vojaško prisotnost v vojno opustošeni Siriji. “Skoraj smo že premagali Islamsko državo in hitro se bomo odločili v sodelovanju z drugimi na tem območju, kaj bomo še storili,” je dejal. “Savdska Arabija je zelo zainteresirana za našo odločitev in sem jim rekel: No, saj veste, če želite, da ostanemo, boste morda morali plačati.”

Ni določil kdaj, vendar je dal jasno vedeti, da želi ameriško vojsko pripeljati iz Sirije. “Čas je,” je dejal glavni poveljnik, “da ameriško vojsko pripeljemo iz te države,” in dodal: “Bili smo zelo uspešni proti Islamski državi in uspeli bomo proti vsaki vojski. Včasih pa je čas, da se vrnemo domov, in o tem resno razmišljamo”. A vseeno ne bodo počivali, dokler Islamske države ne bo več.

McGurk in glavni poveljnik na Bližnjem vzhodu Joseph Votel sta dejala, da ISIS še vedno predstavlja grožnjo za Sirijo in Irak. Predsednik Trump je še povedal, da se pričakuje, da bo njegova uprava po skoraj štirih letih vojne pustila vojaške enote v Siriji, sedaj pa se posvetuje z ameriškimi zavezniki o prihodnosti.

ZDA se je lotila “pregleda” svojih operacij v Siriji, ki je “zahteval tudi, da gremo k našim partnerjem in jih opomnimo, da imajo tudi oni veliko vlogo pri tem”, je izjavil McGurk. “Imamo reden postopek preverjanja in še posebej glede teh 200 milijonov dolarjev, da jih lahko najbolj učinkovito porabimo. Ta pregled pa seveda ne vpliva na naše delo na terenu,” je dodal.

Foto: iStock

Nekdanji predsednik Barack Obama je leta 2014 v boju proti ISIS razporedil ameriške vojakov v Irak in Sirijo. Minister za obrambo Jim Mattis in nekdanji državni sekretar Rex Tillerson sta lani obljubila trajno prisotnost, vendar je Trump v te obljube posejal dvome, ko je izjavil, da bo morda ameriško vojsko odpoklical.

A. G.

 • isis je premagala RUSIJA!

  • xtc

   A to oni od Putinovega kuharja,ki so osmojenih riti frčali po zraku?

   • Burek Burecki

    Ne. Oni, ki pilotirajo letala…

 • Sadako

  Prav ima, naj jih odpokliče in jih razporedi na Nemške in Švedske šolske strehe.

 • xtc

  Trump je očitno dober poslovnež,kako si zmanjšati stroške,za katere ve ,da so realni.

  • dob

   Janković bi jim naredu Stož’ce, za dela bi najel Sirijce. Pol bi se pa Sirijci obesli, ker jih ne bi plaču. Sovražnik poražen, vojna dobljena, dnar prišparan, mir na Vzhodu, in vse farmacevtke noseče.

 • Burek Burecki

  Amerika trenira teroriste in jih zalaga z orozjem in strelivom. Dostavljajo jim laboratorijsko opremo in kemikalije z katerimi izdelujejo bojne strupe. Te strupe uporabijo med civilisti, da bi obtozili sirijsko vlado in tako lahko igrajo americani zracno podporo teroristom….

 • hle

  Lep dokaz da Amerika na vse skupaj gleda samo kot biznis tisoči mrtvih milijoni beguncev razrušena mesta to je samo kolateralna škoda račune za sranje pa naj plačujejo drugi pa še eno stvar je opaziti da jim je začelo primanjkovati denarja zato vse večji pritiski na zaveznike za več denarja

 • andreas82

  Tako to delajo najboljši, me prav zanima kako se bo Brglezov sonček zagovarjal pred veleposlanikom, bo pogumen, močno dvomim :))

 • Prdo

  Hahaha kramp je kramp

 • Sirija je pač umazani poligon, kjer ISIS ni ISIS, pač pa truma, ki ga je od zadaj usmerjala. Veliko grdih dokazov je proti kajbojcem. Večina njihovih vojakov sploh ne pozna resnice, ker jo skrivajo tudi pred njimi. Zdaj pa so si izbrali Kurde za opravičilo zakaj so tam, čeprav nikoli niso bili sploh povabljeni v državo. Ko je Sirska vojska prodirala proti naftnim poljem pri Deir ez Zoir, so ogromna območja zasedli v enem dnevu in bili nenadoma nad naftnimi polji. To je bilo nemogoče brez dogovora z klavci ISIS. In tudi kasneje se je pokazalo, ko so bili ujeti pri prevažanju ISIS vodij s helikopterji in še in še je tega umazanega..