Trump slavi, Demokratom se je izjalovil poskus ustavne obtožbe!

Foto: epa

Še preden je bil Donald Trump izvoljen na mesto ameriškega predsednika, so Demokrati pričeli govoriti o ustavni obtožbi. Na tem mestu se zato poraja vprašanje, če se bodo sedaj ti po njegovi oprostitvi le zmožni sprijazniti z izidom volitev leta 2016, na katerih je Trump gladko premagal protikandidatko Hillary Clinton.

Ameriški predsednik Donald Trump je oproščen obtožb, ki so jih Demokrati sprožili, da bi ga zrušili. Za obsodbo je namreč potrebnih dve tretjini navzočih senatorjev. Edini način, kako bi lahko ustavno obtožbo, ki se je pričela v Predstavniškem domu, kjer imajo večino demokrati, pripeljali do konca je, da bi 20 republikanskih senatorjev zamenjalo stran. Tega se je nadejal demokratski predstavnik Adam Schiff iz Kalifornije.

Proti je glasoval samo en Republikanec
Republikanec Mitt Romney iz Utaha je bil edini, ki ni glasoval po strankarski liniji in še to v samo eni točki obtožnice, zaradi zlorabe pooblastil. Preostalih 99 senatorjev je tako glasovalo v skladu s pričakovanji. Obtožba za zlorabo pooblastil je bila zavrnjena z 52 republikanskimi glasovi proti 48, obtožba za oviranje dela kongresa pa s 53 proti 47, ko je Romney glasoval tako kot  ostali republikanci. Po prepričanju Romneya naj bil pritisk Trumpa na Ukrajino, naj preišče Josepha Bidna, neprimeren, Trump pa naj bi bil po njegovo kriv zlorabe javnega zaupanja.

Foto: epa

Chuck Schumer, vodja demokratske manjšine v senatu, je ob koncu zatrdil, da je bil proces nepošten, oprostitev pa po njegovo naj ne bi pomenila nič. “Brez kakršnegakoli dvoma se bo hvalil, da je opran krivde. Vendar vsi vemo, da temu ni tako, saj ni šlo za nikakršno sojenje,” je razočarano zatrdil demokrat, poroča RT.

Ustavna pritožba je bila načrtovana že, ko je bil Trump izvoljen za predsednika
Demokrati so se pričeli o ustavni obtožbi izdatno pogovarjati, ko je Trump nastopil funkcijo predsednika države. Ker jim ustavna obtožba na račun Trumpovega plačevanja davkov ni uspela, so se odločili za tako imenovan “Rusijagate”. Najvišja predstavnica demokratske stranke, predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi se je z namenom, da bi našla karkoli proti Trumpu, obrnila na predsednika obveščevalnega odbora Adama Schiffa. Schiff se je oklenil telefonskega pogovora med predsednikom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, za katerega so mu povedali nekdanji kolegi znotraj obveščevalne skupnosti.

Foto: epa

Paradoksalno pa je, da je Trump po ustavni obtožbi le še močnejši in in ima več javnomnenjske podpore pri Američanih. Glede na njegovo priljubljenost je mogoče sklepati, da bo ta novembra dobil vnovični predsedniški mandat. V primeru, da se to uresniči, ne bi bilo nič nenavadnega, če bodo demokrati spet pričeli iskati razlog za ustavno obtožbo Trumpa, saj jim ta predstavlja velik trn v peti.

Hana Murn