fbpx

Trump zamenjal svetovalca za nacionalno varnost McMasterja z Johnom Boltonom

John Bolton (Foto: epa)

Nekdanji veleposlanik Združenih narodov in trmasti republikanski sokol John Bolton bo 9. aprila zamenjal McMasterja kot svetovalca za nacionalno varnost, je napovedal predsednik Trump.

V objavi svoje odločitve se je Donald Trump zahvalil McMasterju za sodelovanje in pohvalil njegovo “izjemno delo” v vlogi svetovalca za nacionalno varnost. McMaster “bo vedno ostal moj prijatelj”, je na Twitterju objavil Trump.

Po štiriintridesetih letih služenja naši državi naprošam za upokojitev od ameriške vojske, ki bo poleti in po kateri bom zapustil javno službo. V moji karieri je bil moj največji privilegij to, da lahko skupaj z izjemnimi člani in zvestimi civilisti služim državi,” je dejal McMaster.

Trump je na to odgovoril in dejal, da je McMaster “služil državi z odliko več kot tri desetletja”. “Vodstvo Sveta za nacionalno varnost generala McMasterja je pomagalo mojim upravam doseči neverjetne dosežke za okrepitev ameriške nacionalne varnosti,” je dodal Trump. Še posebej je poudaril McMasterjevo ključno vlogo pri pripravi prve strategije za ameriško nacionalno varnost, ki je “zlomila” teroristično državo (IS, nekdanjo ISIS) in pripravila Severno Korejo k pogajanjem.

Razrešitev McMasterja je bila medsebojno dogovorjena odločitev
Bolton bo čez 14 mesecev postal Trumpov tretji svetovalec za nacionalno varnost. McMaster je bil na to mesto postavljen februarja 2017, le nekaj dni potem, ko je ameriški predsednik odpustil njegovega predhodnika Michael Flynna, in sicer zaradi škandala, ki ga je povzročil njegov “neprijavljen” stik z nekdanjim ruskim veleposlanikom v ZDA. V Beli hiši so poudarili, da je bila Trumpova razrešitev generala njegovih dolžnosti medsebojno dogovorjena odločitev. “To ni bilo povezano z nobenim incidentom, ampak je bil rezultat tekočih pogovorov med obema,” poročajo v RT.

Donald Trump in zamenjani McMaster (Foto: epa)

Pred uradnim imenovanjem Boltona je Trump že namignil, da bo 69-letni vojaški veteran prevzel “drugačen” položaj. “Vem, da bo John Bolton, ki ga bomo prosili, delal z nami v nekoliko drugačnem položaju,” je v ponedeljek dejal ameriški predsednik. “John je čudovit in imeli smo nekaj dobrih srečanj z njim. Ima veliko znanja in veliko dobrih idej, s katerimi se zelo strinjam,” je dodal.

Nobenih zadržkov ni, da ZDA napade Severno Korejo na podlagi “samoobrambe”
Bolton, ki je bil vodja ameriške delegacije pri Združenih narodih v letih 2005-2006, bo aprila prevzel svojo novo vlogo. Zdi se, da ima nekdanji državni sekretar za nadzor nad orožjem in mednarodno varnost (2001-2005) edinstveno vizijo za številna vprašanja nacionalne varnosti. Na primer, prejšnji mesec je Bolton v članku v The Wall Street Journalu trdil, da ni nobenih pravnih meja, ki bi ZDA preprečevale napad na Severno Korejo na podlagi “samoobrambe”. 

A. G.