fbpx

Trumpova nova prepoved: Stop potnikom iz Bližnjega vzhoda in Afrike

Ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Predsednik Donald Trump se pripravlja, da bo v začetku prihodnjega tedna podpisal novo odredbo, ki prebivalcem iz Bližnjega vzhoda in afriških držav prepoveduje potovanje v ZDA.

Tuji portali poročajo, da bo Trump novo odredbo podpisal že v ponedeljek na ministrstvu za domovinsko varnost, ko bo tudi točno jasno, kakšne spremembe načrtuje pri omejitvah oziroma prepovedi potovanja za prebivalce Bližnjega vzhoda in afriških držav. Nekateri namreč ugibajo, da bo prepoved veljala le za nekatere države, ki simpatizirajo s teroristi, na tem seznamu pa naj ne bi bilo več Iraka, ki je zaveznik ZDA v njihovem boju proti teroristični skupini Islamska država.

Na seznamu pa bo ostalo šest pretežno muslimanskih držav, za katere že zdaj velja prepoved potovanja v ZDA: Iran, Libija, Somalija, Sudan, Sirija in Jemen. Prepoved za njih naj bi veljala 90 dni, čeprav se nekateri ameriški uradniki ne strinjajo s Trumpovo prepovedjo.

Načelni Trump vztraja pri svoji odločitvi
Režimski mediji v Ameriki namreč poročajo, da se nekateri uradniki pritožujejo, da imajo zaradi teh omejitev več dela in da na letališčih vlada zmeda, ker morajo pridržati potnike iz omenjenih držav s seznama, nato pa jih poslati nazaj, od koder so prišli. Ameriški State Departement je tako začasno preklical več kot 60 tisoč vizumov. Vendar pa Trump vztraja pri svoji odločitvi in po dobrem mesecu od prve prepovedi že uvaja nove sezname prepovedanih držav.

Trumpova uprava zagovarja red in dejstvo, da je potrebnih več omejitev, ki bodo ZDA zaščitile pred terorističnimi napadi.

Marjanca Scheicher