fbpx

Trumpova velika vrnitev na socialna omrežja

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je spet na spletu. Nekaj mesecev po tem, ko je Twitter izbrisal njegov profil, je Trump lansiral lastno spletno stran, ki je na las podobna njegovemu nekdanjemu Twitter profilu. Trump se sedaj javlja “s pisalne mize Donalda J. Trumpa“, kakor je tudi ime njegovi spletni strani. Promocijski video na začetku strani pa razglaša stran kot “svetilnik svobode” in “mesto, kjer se lahko govori svobodno in varno”.

Čeprav spletna strani ni družbeno omrežje, kjer bi lahko tudi drugi komentirali, saj komentarje, slike in videoposnetke lahko objavi le Trump, pa ima spletna stran možnost, da se njegove izjave deli na Facebook, Twitter, lahko pa se tudi všečkajo.

Spletna stran že vsebuje komentarje, ki jih je izjavil po januarskem odhodu s funkcije predsednika države. Njegova nova platforma vsekakor pomeni, da se je vrnil na splet, kar bo po besedah Trumpovega svetovalca Jasona Millerja popolnoma redefiniralo politično igro.

Tukaj si lahko ogledate Trumpovo spletno stran: From the desk of Donald J. Trump.

Kako so Trumpa odstranili iz družbenih omrežij
Trumpov osebni račun na Twitterju mu je dejansko omogočil, da se je lahko leta 2016 zoperstavil vsem večinskim medijem in popeljal svojo kampanjo neposredno k Američanom in ne preko medijev. Med njegovim predsedovanjem je imel več kot 88 milijonov sledilcev, saj je mogel v okviru tožbe kritikov odblokirati nekatere sledilce, a to ni preprečilo platforme Twitter, da mu prepove uporabljati njihovo družbeno omrežje. Prepoved naj bi sprožili očitki, da je Trump 6. januarja “podtaknil” nemire, ko so nekateri vdrli v Kapitol, saj niso priznavali zmage Joeja Bidna na volitvah. Demokrati so za upor poskušali obtožiti Trumpa. Po tem, ko ga je za stalno blokiral Twitter so sledile enake sankcije s strani Facebooka in Instagrama, Youtuba in Snapchata.

Anita Gužvič