Tudi Češka z enakim sporočilom glede sprejemanja Afganistancev: “Rešili smo vse, ki smo jih želeli rešiti”

Andrej Babiš. Foto: EPA

Vse več držav, posredno ali neposredno, sporoča enako sporočilo glede evakuacij in sprejemanja Afganistancev. Tako so sporočili tudi iz Češke: “Rešili smo vse, ki smo jih želeli rešiti.” Evakuacija v Afganistanu je bila po besedah ​​češkega zunanjega ministra Jakuba Kulháneka “velik čudež”. Evakuirali so namreč skoraj 200 ljudi, vključno z afganistanskimi tolmači in njihovimi družinami. Na Češko so jih prepeljali na treh letalih, novih poletov iz Afganistana pa ne načrtujejo več.

“Misija je končana. Rešili smo vse, ki smo jih želeli rešiti,” je dejal premier Andrej Babiš.

“V Afganistanu se je zgodila situacija, na katero se nihče ni mogel pripraviti. Delovali smo v skladu z informacijami, ki smo jih imeli do konca septembra za evakuacijo,” je dejal zunanji minister Jakub Kulhánek, medtem ko je Babiš razvoj dogodkov v državi označil za “katastrofalen”.

Od 200 evakuiranih je 170 Afganistancev
Po Kulhánekovih besedah ​​je bilo 170 evakuiranih Afganistancev, in z vsemi, ki so jih želeli evakuirati, je zunanje ministrstvo uspelo stopiti v stik in so jih varno pripeljali na Češko. “Vsi, ki so se odzvali in pokazali interes za odhod iz države, so prišli na varno,” je dejal. Na poletih so bili zaposleni na češkem veleposlaništvu, med njimi veleposlanik Jiří Baloun, češki vojaki, afganistanski sodelavci češkega veleposlaništva ter pripadniki vojske in njihove družine ter Afganistanci, ki imajo stalno prebivališče na Češkem. Po še nepotrjenih informacijah pa bo še dva afganistanska sodelavca češke vojske evakuirala ameriška vojska, ki je tudi pohvalila Češko za organizacijo evakuacije.

Afganistanski migranti (Foto: epa)

Evakuirani Afganistanci in njihove družine bodo nastanjeni na enem mestu, kjer bodo v karanteni preživeli 10 dni. V tem času bodo obravnavali njihova dovoljenja za prebivanje, je dejal notranji minister Jan Hamáček. Po njegovem mnenju se morajo evakuirani odločiti o svoji prihodnosti. Premier Babiš ni izključil, da se bodo odločili za odhod v druge države, kjer že imajo sorodnike.

Češka pomagala tistim, ki jim je lahko
Češki veleposlanik v Afganistanu Jiří Baloun je dejal, da se Češka nima česa sramovati, saj je pomagala vsakomur, komur je lahko. Kulhánek je še napovedal, da bo veleposlaniku Balounu podelil najvišjo nagrado ministrstva za zunanje zadeve, medaljo za zasluge za diplomacijo.

Anita Gužvič