Tudi na Hrvaškem ‘virantujejo’: Hrvaški ministri iz stranke Most bodo danes podali odstopno izjavo

Foto: sta

Hrvaška je v politični krizi zaradi spora okoli Agrokorja in Ivice Todorića. Vsi ministri stranke Most so namreč podali izstopne izjave. V hrvaškem parlamentu bodo o obtožbah finančnega ministra Zdravka Marića razpravljali prihodnji teden, predvidoma v sredo.

Ne vre le v Makedoniji, politične težave so na vidiku tudi na Hrvaškem. Podpredsednik vlade Ivan Kovačić in ostali ministri iz stranke Most bodo še danes podali odstopne izjave, piše Večernji List. Stranka Most, ki je na krilih desnih volivcev dobila lepo število glasov na volitvah, financirana z levičarskim denarjem ter v vladi počela vse v nasprotju s predvolilnimi obljubami, izstopa iz vlade. V koaliciji je že dlje časa vrelo, sodu pa je izbilo dno dogajanje okoli Agrokorja in Ivice Todorića.

V trenutku, ko so trije ministri iz stranke Most pokazali prst proti finančnemu ministru Zdravku Mariću, se je premier Andrej Plenković obrnil na sekretarja vlade in mu naročil, da pripravi sklep o razrešitvi teh ministrov. Gre za Orepića, Šprljeta in Dobrovića, ki jih je vlada danes poskušala razrešiti, vendar jih po zakonu pred tem čaka še razprava v parlamentu.

Krivo dogajanje okrog Agrokorja
Petrov je ob tem povedal, da je Plenković z menjavo ministrov rušil vlado ter hkrati zatrjeval, da ima večino v saboru. “Pozivam ga, da dokaže, da to ni laž. V nasprotnem primeru bo kriv za politično krizo, za nestabilnost v državi in za nove volitve. Most se bo vedno boril proti kriminalu, ki poteka v Agrokorju, vendar pa ta poteza ščiti Andreja Plenkovića in Zdravka Marića,” je prepričan Petrov. Ta je sicer na vprašanje, ali bo odstopil z mesta predsednika parlamenta, odgovoril, da bo tudi to uvrstil na dnevni red. “Nočemo se igrati, kot se je v preteklosti želel igrati HDZ, ko se je trudil izogniti točki, da se razreši Tomislava Karamarka. Šli bomo po dnevnem redu in prva stvar, ki jo bomo obravnavali, bo razprava o razrešitvi ministra za finance. Takrat se bo izkazalo, kaj je na stvari in kdo je uničil to vlado in zakuhal afero Agrokor,” je poudaril.

Bo odstopil kot predsednik parlamenta?
“HDZ lahko pričakuje, kar hoče, jaz ne dovolim, da se z nami igrajo. Mi ne bomo naredili ničesar drugega, razen da se držimo pravil in reda. Torej, prva točka bo razrešitev ministra za finance, če pa pridejo podpisi, da naj odstopim kot predsednik, bomo zadovoljili te zahteve in bo naslednji dan na dnevnem redu ta točka,” je še pojasnil Božo Petrov.

M. S.