fbpx

Tuji mediji: Čeferin na Uefo pripeljal kontroverznega človeka, odgovornega za tri katastrofe – skupaj bi morala odstopiti!

Željko Pavlica s svojim prijateljem Aleksandrom Čeferinom (foto: Družbena omrežja)

Željko Pavlica je vodja Uefe za varnost in v 14 mesecih, odkar je zasedel omenjeno delovno mesto, za katerega ni bilo javnega razpisa, je predsedoval trem kaotičnim velikim finalom. To delovno mesto je domnevno zasedel zahvaljujoč tesnemu prijateljevanju z Aleksandrom Čeferinom, po treh kaotičnih finalih pa nekateri menijo, da bi morala oba odstopiti.

Svetovalec za varnost pri Uefi, ki je bil nekoč varnostnik Janeza Drnovška, soprog nekdanje vrhunske atletinje Brigite Bukovec, je Željko Pavlica, tesni prijatelj Aleksandra Čeferina, ki je več kot očitno neprimeren za svojo funkcijo, saj so bili zadnji trije finali tako kaotični, da je dobro, da v vsem skupaj ni bilo smrtnih žrtev, piše Daily Mail.

Pavlica se je novembra 2016, dva meseca po izvolitvi Aleksandra Čeferina za predsednika, za polni delovni čas pridružil vodstvu evropskega nogometa in štiri leta in pol delal kot svetovalec v oddelku za varnost in varovanje. Pavlica je bil od leta 2014 zunanji referent za varnost in varovanje Uefe in je bil imenovan na nedoločeno delovno mesto za nedoločen čas, kar pa naj bi se po navedbah Uefe dogajalo konstantno, odvisno od potreb organizacije, piše Sunday Times. Zanimivo pa je, da je nekdanji vodja varnosti Rangersov Kenny Scott imel primerne kvalifikacije za to vlogo, a je februarja 2021 odšel.

Predsedoval trem kaotičnim dogodkom
Pavlica je bil tako posredi v treh dogodkih, ki so se razvili v katastrofo, in sicer v finalu evropskega prvenstva 2021, v katerem so se huligani uprli in imeli srečo, da ni nihče umrl. V finalu lige Evropa 2022, ko je osebje stadiona v vročini zaplenilo zdravila in vodo, pipe so se izsušile, koncesionarjem je zmanjkalo zalog, na srečo pa ni bilo smrtnih žrtev. Nedavno pa smo bili priča zadnjemu finalu lige prvakov 2022, ko so navijače udarjali s palicami, drobili, ropali in zaplinjali s solzivcem, na srečo tudi tokrat brez smrtnih žrtev. Mnogi Pavlici očitajo vse prej kot nedoslednost.

Foto: epa

Pavlico so tuji mediji označili ne le za nesposobnega, ampak tudi nekvalificiranega za to pozicijo, ki pa jo je domnevno in skorajda zagotovo dobil zahvaljujoč tesnemu prijateljevanju s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom, ki je bil tudi njegova poročna priča. Pavlica je bil namreč leta 2014 zunanji uradnik za varnost in varovanje pri Uefi, dva meseca po tem, ko je Čeferin postal predsednik, pa so mu ponudili polni delovni čas, ki ni bil javno objavljen. Tudi februarja 2021, ko je bil povišan na trenutno delovno mesto, ni bilo odrejeno širše zaposlovanje, piše Daily Mail. Zelo lepa pozicija, če jo lahko zasedeš, in zakaj ne, če je tvoj prijatelj Čeferin.

Zakaj nihče ni odgovarjal
Glede na dejstvo, da Uefa prelaga odgovornost na ostale, predvsem navijače, in da se zadeva ne bi mogla mirno končati, se poraja vprašanje, ali ima sama pozicija vodje varnosti sploh smisel oziroma je zanimivo dejstvo, da doslej prejšnja dva dogodka niso vzeli pod drobnogled, odgovarjal pa prav tako ni nihče. Pavlica naj bi sicer že prej govoril o podrobni oceni varnosti tekme na predvečer, oceni vstopnih točk in pregledu stadiona, vendar so bila njegova predvidevanja in ocene zaman, saj mu očitajo, da ni predvidel dogodkov, ki bi jih moral. Po treh neuspešnih varovanjih je vprašanje, ali si sploh upamo čakati še na četrtega.

Ana Hribar