Tuji mediji: “Slovenska vlada ovrgla kritike Sveta Evrope!”

Dunja Mijatović in Janez Janša

Tuji mediji so se odzvali na odziv vlade Janeza Janše na poročilo komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović o svobodi medijev v Sloveniji. Mijatovićeva je namreč okrcala Janševo vlado zaradi krivic, ki se nikoli niso zgodile. Gre zgolj za prodajanje levičarskih laži in dezinformacij v tujino z namenom vršenja pritiskov na desnosredinsko vlado.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je v svojem Memorandumu o svobodi izražanja in svobodi medijev v Sloveniji napadla slovensko vlado zaradi porazdelitve sredstev na razpisu ministrstva za kulturo. Že iz njenega odziva je jasno, da ali ne pozna dejstev ali pa je dejstva sploh ne zanimajo.

Ker je bila takšna navada v času levih vlad, so dotični levi mediji začeli domišljati, da jim sredstva z razpisa ministrstva za kulturo za sofinanciranje medijskih vsebin kar pripadajo. A dejstvo je, da o kakovosti prijavljenih projektov odloča strokovna komisija, določeni mediji, ki so izpadli, pa so že v svojih prijavah pokazali, da jim ni zares do tega denarja.

Mijatovićeva o “študentskih protestih”
Na Remix News so izpostavili, da je Mijatovićeva kritična do Janševe vlade zaradi prepovedi “študentskih protestov” v času pandemije covid-19. Ravno tako je Mijatovićeva opozorila na že več let stare tvite, ki zunaj kakršnegakoli konteksta ne pomenijo ničesar, so pa vseeno primerno orodje levice, za interpretacijo po potrebi.

Slovenska vlada v odzivu na obtožbe, da je v času covid-19 raven javnega diskurza padla, odgovarja, da konfrontacije na socialnih omrežjih med novinarji in politiki še niso napad na svobodo medijev, temveč zgolj del demokratičnega procesa. “Poudariti moramo, da je svoboda izražanja pravica, ki pripada vsem, vključno z vlado in njenimi predstavniki, in to inherentno vključuje tudi izražanje kritike,” so v odgovoru Mijatovićevi zapisali pri Ukomu.

Zlatan Čordić, ko je napadel snemalca Nove24TV in mu ukradel kamero. (Foto: STA)

Ukom je prav tako zavrnil natolcevanja o “s strani vlade izzvanem nasilju”. Nasilje, ki je prisotno v Sloveniji v zadnjem času, je nasilje protivladnih protestnikov. Eden od njihovih aktivistov Zlatan Čordić je na enem izmed protestov snemalcu Nova24TV ukradel kamero, ki jo je kasneje po posredovanju policije vrnil. Na novembrskih protestih, ki jih je Evropska komisija opisala kot “mirne”, so protestniki metali granitne kocke v policiste in druge udeležence, celo reševalce. Na protestih maja 2020 je bilo ranjenih 17 policistov. Nasilneži spet levičarski demonstratorji.

Najhuje jo je skupil fotoreporter Borut Živulović, ki so ga levičarski protestniki brutalno pretepli. Kasneje je eden od organizatorjev protestov Anis Ličina novinarjem, ki nočejo biti tepeni, na RTV svetoval, naj nosijo oblačila z jasnimi oznakami, na katerih bo pisalo ime medija, ki mu pripadajo.

Ivan Šokić