fbpx

Tunizija po bombnih napadih prepovedala nikab v javnih ustanovah

Foto: epa

Tunizija je po nedavnih bombnih napadih sprejela prepoved nikaba v javnih ustanovah z namenom zagotavljanja varnosti. Ta ukrep vlade je naletel na mešane odzive tunizijske, sicer močno islamizirane javnosti. Nikab je bil sicer prepovedan pod oblastjo avtoritarca Ben Alija, pozivi k ponovni prepovedi pa se vrstijo že vse od krvavih napadov leta 2015.

Tudi večinsko muslimanska Tunizija z namenom zagotavljanja varnosti sprejema ukrepe, ki bi jih evropski levičarji takoj označili za diskriminacijo. Tunizijski premier Youssef Chahed je v petek izdal okrožnico, s katero je prepovedal dostop do javnih ustanov komurkoli, ki bi imel pokrit obraz. Kot poroča Breitbart, je do prepovedi nikaba prišlo po bombnih napadih z namenom zagotavljanja varnosti. Nikab prekrije celoten obraz razen oči, že februarja 2014 pa je tamkajšnji notranji minister poostril nadzor nad nošenjem tega pokrivala, da bi preprečili njegovo uporabo z namenom skrivanja ali pa pobega pred oblastmi.

Prepoved sprožila mešane odzive javnosti
Prepoved je v tunizijski javnosti sprožila mešane odzive, mnogi ta ukrep sprejemajo kot nujen v luči zaostrenih varnostnih razmer, drugi pa poudarjajo pomen osebne svobode pri oblačenju. Nekatere ženske se sprašujejo, zakaj morajo prav one potegniti kratko, ko pride do varnostnih ukrepov, a poudariti je treba, da so številne ženske prisiljene v nošenje takšnih pokrival. “Smo za svobodo oblačenja, a glede na trenutno situacijo in teroristične grožnje v Tuniziji in celotni regiji dojemamo ukrep kot upravičen,” je za AFP povedal predsednik Tunizijske lige za obrambo človekovih pravic Jamel Msallem.

Foto: iStock

Ben Ali ni toleriral nikaba
Nikab in drugi simboli prekomerne vdanosti islamu niso bili tolerirani v času dolgoletnega avtoritarnega voditelja Zina El Abedina Ben Alija, ki ga je odnesla arabska pomlad leta 2011. Že po krvavih napadih leta 2015 so se pričeli vrstiti pozivi k ponovni uvedbi prepovedi.

Rok Krajnc