fbpx

Turčija grozi Evropski uniji z migranti – sultan Erdogan je na pohodu

Foto: STA

Turčija se upira in grozi Evropski uniji s prekinitvijo dogovora o zajezitvi migrantskega toka še pred koncem leta, če EU ne bo omogočila vstopa turških državljanov v države članice brez vizuma. Od EU pričakujejo odgovor v nekaj dneh, v nasprotnem primeru bodo prekinili dogovor.

Turčija naj bi po besedah njihovega zunanjega ministra ugodila zahtevi EU, naj spremeni protiteroristično zakonodajo. Kot je dejal Cavusoglu, se je Ankara s tem držala dogovora in upa, da se ga bo držala tudi EU.

Kot je še dejal turški zunanji minister, ne bodo čakali na odgovor do konca leta, saj bi ga morali dobiti že konec oktobra.

EU je spremembo protiteroristične zakonodaje postavila kot pogoj za ukinitev vizumov za turške državljane. Kritiki očitajo turškim oblastem, da s pomočjo teh zakonov preganjajo politične nasprotnike in zatirajo do režima kritične novinarje.

In tako je padel velikan EU. Močno gospodarstvo, močna valuta, močna kulturna identiteta. Samo vprašanje časa je bilo kdaj bodo nanjo skočile vse hijene. Evro počasi usiha, migranti destabilizirajo Evropo, vsi, od Rusije do Turčije izsiljujejo politično šibko Evropsko unijo. Vodstvo v Bruslju pa popušča kapricam diktatorjev in tiranov. Do kdaj še Evropa?

B. P., STA