Turčija grozi Nato zaveznici ZDA z napadi, če bo ta paktirala s Kurdi

Foto: epa, fotografija je simbolična

Turčija, sicer članica zveze Nato in s tem zaveznica ZDA, največji ameriški sili grozi, da bo primorana napasti cilje ameriške vojske, če bo ta pri svojih vojaških zmogljivostih delovala skupaj s kurdskimi enotami.

Težke besede na račun ZDA so v Ankari padale v sredo, ko je turški diktator Erdogan ameriške sile opozoril, da obstaja možnost, da postanejo tarče napadov, če bodo sodelovali skupaj s Kurdi. Turčija se namreč vojskuje tudi s kurdskimi milicami.

“Če bo šla ameriška vojska skupaj s kurdsko YPG ali katerimi drugimi kurdskimi enotami, bo v nevarnosti, da bi postala tarča turških zračnih napadov, ki nadzorujejo nemirno mejno območje s Sirijo,” je za turško radijsko postajo dejal Erdoganov svetovalec Ilnur Cevik. Pri tem turške oblasti ZDA svarijo pred resnimi posledicami, če bodo šle slednje predaleč, saj jih lahko zadane kakšna od njihovih raket.

Ameriško paktiranje s Kurdi Turčiji ne diši
Kasneje je Cevik na svojih profilih socialnih omrežij izjavo sicer precej omilil in dodal, da Turčija ne bo nikoli dopustila, da bi s svojimi izstrelki zadela katero od svojih zaveznic, med katere sodi tudi ZDA. Izjave z grožnjami, ki jih Turčija želi usmeriti proti ZDA, so bile izreče le nekaj dni po premiku ameriških sil na ozemlje sirsko-kurdske enklave Rojava, ki je tarča rednih napadov turških zračnih sil. Kot poroča Washington Times so pripadniki kurdskih varnostnih enot YPG v Turčiji namreč na seznamu terorističnih organizacij.

Foto: epa

Številni sirski Kurdi v koaliciji s sirskimi uporniki tvorijo vojsko 50.000 mož in se s podporo ZDA pripravljajo na zadnji napad velikih razsežnosti na mesto Raqqa, ki ga še vedno obvladujejo džihadisti Islamske države.

C. Š.

 • garfi

  erdogan bo napadel Trumpa
  to bo pa zanimivo, zato se brati s putkom

  • Borut Stari

   Erdogana napenja v trebuhu. Turčija brez tujega denarja (beri Amerike) ne bo in ne more preživeti. Erdogan poskuša sedeti na dveh stolih. Bolj bodo odmaknjeni prej bo vmes padu.

   • garfi

    osamova dediščina

 • FeriSS.H

  Ni ga naroda na Zemlji ki si zasluži svojo državo bolj kot Kurdi. Washington im dolguje (sicer drugače) več kot Ameriški proračun “dolguje” FED-u. Še vedno po tihem upam da bo Trump mogoče le potegnil neko njegovo iz gole trme skrito “trump” (adut) karto, ko bo prišel čas, in namesto nas nategnil (((DEEP STATE))) in podrejeno im Homo-Levuharsko zalego.

  Na tem svetu NIKOLI ne bo nič kolikor toliko normalno funkcioniralo, vse dokler se (((Nosato))) Vprašanje ne reši. Erdogan, Sirija, Libija, Muslimanski in Črni naval (IMPORT) na Evropo, Ameriški Diversity, LGBTQ Norost in tisto najhujše Levuharska kuga, vse so to posledice (((Nosatega))) “oblikovanja” sveta po njihovi viziji.

  • The Truth Keeper

   Freikorps not, gamad ven!

 • Morala

  Hehe, to je ravno tako kot bi miška grozila slončku! Preveč si upa tale Erdogan!

 • Caetano

  To je čisto izsiljevanje kot je izsiljeval Evropo z migranti. Trump mu ne bo tako popuščal kot Merklova. Kar naj si misli…

 • sodnikisozločinci

  Turčija je tradicionalni sovražnik evropskih narodov in krščanstva, Ankara zasluži nukico.

 • Hribouc

  Sultan Erdogan, nekega dne se ti bo hudo zapletlo, tako mi Allaha!

 • pajot

  A je tale pankrt še zmeraj v NATO paktu?

 • spet-sam-jest

  Ma de Bog dau, de se mu tolk zmeša, de res napade Američane. Bi končn dokončn prstou tam, kjer mu je mesto, za zmer stran od EU in kolkr tolk normalne civilizacije.

 • Olga

  To je dediščina Obame! Diktatorčki od Erdogana do Putina … Mešanje slovenskih komunistov preko Fajonke in Vajgla v Makedonijo, na škodo države, ki ni članica EU, pa ščiti evropske riti od teroristov!….! Trump bo imel veliko dela!

 • domovina mili dom

  Turčijo izolirati z 6 metrsko ograjo, za vzorec ostalim tiranom. Pa se naj gredo sultanat. Kdor ga je volil pa naj dobi po fefli, če se ne znajo obnašat civilizacijsko.

 • samsara

  Če se ne motim, Turki licenčno doma izdelujejo ameriške F-16, a določene komponente pa morajo še vedno kupovati pri tistih katerim grozijo :-)
  Najbrž je še marsikaj podobnega. Lari fari tole.

 • xtc

  Sultan je pokazal svoje prave barve:Seveda se močno precenjuje;definitivno pa bo zamešal velik d******;ki ga bo stal glave:

 • tramal

  Kako more biti ljudstvo tako noro da izvoli takšnega norca.No pa tudi naš predsedniški norec ni daleč od njega.

 • Trenutno ZDA delajo sra.nje v Siriji, saj so prišli z vojaško mehanizazijo iz Jordanije in stojijo ob boku džihadistom, ki delajo proti sirski državi z njimi osvajajo sirsko ozemlje. Do spopadov z redno sirsko vojsko je že prišlo. V Jordaniji je nedaleč od meje vsaj 400 vozil in vojske iz strani ZDA. Zadeva smrdi na čakanje na invazijo. Načrti ilu.min.atov so očitno v polnem teku in tokrat brez krinke z džihadisti.

  • Hribouc

   Ob boku džihadistom- daj opreveri še enkrat, ti, prosvetljenec!

   • Zelo dobesedno to velja. Saj potem bo pa spet jok o lažnih novicah…

 • Minovak

  Problem je samo ta, da Turki mejijo z ravno tako teroristično Rusijo in, če se povežejo bo to največja teroristična cona na Zemlji…Trump ima prav, ko je izjavi, da je treba take izolirat…prekleto prav!

 • Hribouc

  Erdogan resnično potrebuje eno kocko v betico!

  Trump pa nič!
  tole se ne bo končalo dobro.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!