fbpx

Turčija grozi Nato zaveznici ZDA z napadi, če bo ta paktirala s Kurdi

Foto: epa, fotografija je simbolična

Turčija, sicer članica zveze Nato in s tem zaveznica ZDA, največji ameriški sili grozi, da bo primorana napasti cilje ameriške vojske, če bo ta pri svojih vojaških zmogljivostih delovala skupaj s kurdskimi enotami.

Težke besede na račun ZDA so v Ankari padale v sredo, ko je turški diktator Erdogan ameriške sile opozoril, da obstaja možnost, da postanejo tarče napadov, če bodo sodelovali skupaj s Kurdi. Turčija se namreč vojskuje tudi s kurdskimi milicami.

“Če bo šla ameriška vojska skupaj s kurdsko YPG ali katerimi drugimi kurdskimi enotami, bo v nevarnosti, da bi postala tarča turških zračnih napadov, ki nadzorujejo nemirno mejno območje s Sirijo,” je za turško radijsko postajo dejal Erdoganov svetovalec Ilnur Cevik. Pri tem turške oblasti ZDA svarijo pred resnimi posledicami, če bodo šle slednje predaleč, saj jih lahko zadane kakšna od njihovih raket.

Ameriško paktiranje s Kurdi Turčiji ne diši
Kasneje je Cevik na svojih profilih socialnih omrežij izjavo sicer precej omilil in dodal, da Turčija ne bo nikoli dopustila, da bi s svojimi izstrelki zadela katero od svojih zaveznic, med katere sodi tudi ZDA. Izjave z grožnjami, ki jih Turčija želi usmeriti proti ZDA, so bile izreče le nekaj dni po premiku ameriških sil na ozemlje sirsko-kurdske enklave Rojava, ki je tarča rednih napadov turških zračnih sil. Kot poroča Washington Times so pripadniki kurdskih varnostnih enot YPG v Turčiji namreč na seznamu terorističnih organizacij.

Foto: epa

Številni sirski Kurdi v koaliciji s sirskimi uporniki tvorijo vojsko 50.000 mož in se s podporo ZDA pripravljajo na zadnji napad velikih razsežnosti na mesto Raqqa, ki ga še vedno obvladujejo džihadisti Islamske države.

C. Š.