fbpx

Turčija na dobri poti do islamskega sultanata: Erdogan že razglasil zmago, čeprav je to komaj priboril

Foto: epa

Na današnjem referendumu je po preštetih 99 odstotkih glasov, 51,34 odstotka turških volivcev podprlo ustavne spremembe, ki prinašajo večje pristojnosti predsednika države. Na voliščih so se dogajale tudi številne nepravilnosti, ponekod je prišlo celo do nasilja in smrtnih žrtev. V tujini živeči Turki, v državah Velika Britanija, Španija, Švedska in Italija, so večinoma glasovali proti, medtem ko jih je bilo v Nemčiji, Franciji in Belgiji več za podporo referendumskim spremembam. 

Turška volilna komisija je sporočila, da je po več kot polovici preštetih glasov ustavne spremembe podprlo 51,34, proti jih je bilo 48,7 odstotka, poročajo tuje tiskovne agencije. Podpora spremembam je veliko manjša od pričakovane, glede na medijske monopole, neenotno opozicijo in stalno ustrahovanje Erdoganovega režima.

Volilna komisija je še sporočila, da je na več voliščih prišlo do zmešnjave pri uporabi pečatov, s katerimi so volivci glasovali za oziroma proti spremembam. Volivci, ki so na referendumu želeli glasovati proti predlaganim spremembam ustave, so morali ponekod glasovati s pečatom, na katerem je bila napisana beseda “da”, na delu glasovnice, ki je bil označen z “ne”, je v Ankari povedal predsednik volilne komisije Sadi Güven. Volilna komisija je sicer uradno predpisala pečate z napisom “tercih” (izbira), s katerimi so volivci nato na volilnem lističu označili bodisi polje z napisom “da” ali “ne”.

Nekateri Turki pozdravljajo izid referenduma. (foto: epa)

Policija ovira opozicijski nadzor
Izgredi pred volišči v provinci Diyarbakir na jugovzhodu Turčije so zahtevali dve smrtni žrtvi, ena oseba je ranjena. Predstavnik prokurdske, opozicijske Ljudske demokratske stranke Ziya Pir je ob tem na enem izmed volišč v istoimenskem mestu dejal, da policija na voliščih ovira delo opazovalcev opozicijskih strank.

Postal bo sultan Erdogan
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan upa, da bo z referendumom utrdil svojo vlogo sodobnega in nezamenljivega voditelja 80-milijonske države. Njegove pristojnosti se bodo z ustavnimi spremembami bistveno povečale.

Na vidiku je islamska diktatura
Erdoganovi kritiki pravijo, da bodo spremembe spodkopale demokratičen nadzor, najglasnejši nasprotniki pa trepetajo pred diktaturo. Vlada po drugi strani zagotavlja, da bo predsedniški sistem izkoreninil terorizem, preprečil vojaške udare in pospešil gospodarsko rast.

Referendum se je končal danes ob 16. uri. Takoj po zaprtju volišč so začeli s preštevanjem glasov. Javnomnenjske raziskave so v dneh pred referendumom nakazovale tesen izid med podporniki in nasprotniki ustavnih sprememb v Turčiji.

C. Š., STA