Turčija nadaljuje z napadi v Siriji, svet se boji izbruha vojne

Foto: STA

Turčija je kljub dogovoru o končanju spopadov v Siriji v soboto več ur s topništvom obstreljevala kurdske sile v Siriji. Turški premier Ahmet Davutoglu je potrdil napade na kurdske Ljudske zaščitne enote (YPG) na severu Sirije ter skupino pozval k umiku z območja, ki ga je le-ta nedavno zavzela. ZDA so Turčijo pozvale, naj Kurde preneha napadati.

Med tarčami turških napadov je bilo letalsko oporišče Menagh, ki so ga v četrtek zavzele kurdske sile. Turški premier Ahmet Davutoglu je v izjavi za turško televizijo posvaril, da se bo Turčija – če sile YPG ne bodo zapustile oporišča, ki leži južno od sirskega mesta Azaz in blizu turške meje – maščevala, poroča STA.

Po poročanju britanskega Independenta naj bi se obstreljevanje nadaljevalo na štirih lokacijah blizu sirsko-turške meje na območju obleganega mesta Alepo. V kolikor bi se napadi Turčije nadaljevali, bi to lahko imelo katastrofalne posledice tudi za druge države.

Davutoglu je YPG še označil za “teroristično skupino, povezano s sirskim režimom, ki sodeluje v ruskih zračnih napadih na civiliste”.

Turška tiskovna agencija Anadolu, ki se je sklicevala na vojaške vire, je poročala tudi, da je turška vojska odgovorila na napade sil sirskega režima na obmejno točko turške vojske v regiji Hatay na jugu Turčije.

ZDA izražajo svojo zaskrbljenost nad nastalo situacijo, saj bi nadaljevanje spopadov na tem območju utegnilo prinesti katastrofalne posledice tudi za druge države. Turčijo so zato pozvale, naj preneha napadati Kurde, kurdske sile pa, naj negotovih razmer po sklenitvi dogovora o končanju sirskega konflikta ne izkoriščajo za osvajanje novih ozemelj. “Zaskrbljeni smo zaradi razmer na območju severno od Alepa in si prizadevamo umiriti napetosti na vseh straneh,” je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby.

Mirovni sporazum pod velikim vprašajem
Turčija je pred tem v soboto napovedala, da bi lahko s Savdsko Arabijo začela skupno kopensko operacijo proti Islamski državi (IS) v Siriji. Dogovor o prekinitvi sovražnosti v Siriji, ki so ga v noči na petek v Münchnu dosegle svetovne sile, je tako pod velikim vprašajem, še preden naj bi sploh začel veljati. Namen prekinitve sovražnosti je obnova mirovnega procesa in ustavitev eksodusa sirskih civilistov.

A. D.