fbpx

Turčija napoveduje kolaps v Evropi in začetek verskih vojn

Foto: epa/iStock

Turčija svari Evropo pred kolapsom in versko vojno, poroča Speisa. Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je medtem, ko je komentiral volitve na Nizozemskem, povedal, da Evropa drvi v prepad in versko vojno. 

Cavusoglu je za državno  tiskovno agencijo Anadolu povedal, da zaradi iste miselnosti ni popolnoma nobene razlike med socialdemokratsko stranko in Wildersovo fašistično stranko. “Evropo peljete napram prepadu. Kmalu bodo v Evropi izbruhnile verske vojne. To predstavlja pot, v katero bo vse šlo.”

Nizozemska in Turčija v diplomatskem sporu
Turčija in Nizozemska sta se znašli sredi diplomatskega spora, po tem, ko sta turškima ministroma zavrnili možnost, da vstopita v njuni državi in nagovorita turške državljane v zvezi z napovedanim referendumom Recepa Tayyipa Erdogana, ki se zavzema za pridobitev večjih pristojnosti. Te bi dobil v primeru, če bi državljani podprli uvedbo predsedniškega sistema.

Foto: epa

Foto: epa

Turčija se je na prepovedi odzvala zelo burno in užaljeno. Nemčijo in Nizozemsko je primerjala s časi fašizma in nacizma ter Nizozemski zagrozila s sankcijami. Erdogan je izjavil, da zaradi tega dejanja lahko blokira vstope Nizozemcev v Turčijo. Nizozemskim oblastem je navrgel, da ne vedo, kaj je diplomacija in da Turčija ne bo klonila ter bo nadaljevala s svojo referendumsko kampanjo. Turški zunanji minister pa je hkrati prepričan, da vse politične stranke v Evropi celino vodijo proti polomu.

N. Ž.