Turki grozijo Bruslju z novim valom migrantov

Foto: STA

Jean-Claude Juncker je zavrnil grožnje turškega predsednika Erdogana, da bo izstopil iz dogovora EU glede zajezitve migrantov na njihovih mejah. Ankara pa je zagrozila, da bo sprožila nov val gibanja migrantov v Evropo, če Bruselj ne omogoči Turkom potovanja brez vizumov do konca decembra.

Juncker je opozoril Turčijo, da se odmika od demokratičnih vrednot in rahlja vezi z Evropo.

Turčija se je marca strinjala, da ustavi migrante na poti iz Grčije v zameno za finančno pomoč za tiste, ki jih bodo imeli v svoji oskrbi. Zahtevajo tudi potovanja turških državljanov brez vizumov v večino držav EU in na koncu še pospešitev pogajanj o članstvu v EU.

Dogovor je bil sklenjen lani, ko je v Evropo prispelo več kot milijon migrantov. Z ladjo so dosegli grške otoke, pot pa nadaljevali po kopnem do Nemčije, Francije in Velike Britanije.

Najprej naj spremenijo protiteroristične zakone
Zapletlo se je pri odobritvi zahteve, da Turki vstopajo v Evropo brez vizuma. Bruselj namreč želi, da Turčija najprej spremeni svoje protiteroristične zakone, saj so zastavljeni preširoko.

Turčija je dobila mednarodno obsodbo za petkovo aretacijo voditeljev in zakonodajalcev od pro-kurdskih ljudstev demokratske stranke (HDP), druge največje opozicijske skupine v parlamentu, kot del preiskave o terorizmu.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je obtožil Evropo podpiranja terorizma s podporo kurdskih upornikov in dodal, da mu je vseeno, če ga kličejo diktator.

Več kot 110.000 uradnikov – od vojakov, sodnikov, učiteljev in novinarjev – je bilo pridržanih ali odpuščenih po neuspešnem julijskem vojaškem udaru. Erdoganovi kritiki menijo, da gre za zatiranje vseh oblik nezadovoljstva.

Juncker ni neposredno komentiral aretacij, a je vseeno povedal, da je odziv vlade na neuspešen državni udar pretiran. Dejal je: “Z žalostjo ugotavljam, da se Turčija oddaljuje od Evrope in ni Evropa tista, ki se oddaljuje od Turčije.”

Ključni zaveznik Angele Merkel je zahteval, da se prekinejo pogovori s Turčijo glede članstva v EU. Manfred Weber je dejal, da so trenutne razmere v Turčiji “prava tragedija”.

Weber, vpliven član sestrske stranke krščanskih demokratov Angele Merkel in predsednik Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, je dejal, da se pogovori glede na trenutne rezultate ne morejo nadaljevati. “Potrebno je takoj prekiniti pogajanja za polnopravno članstvo Turčije v Evropski uniji. To je država, v kateri opozicija konča v zaporu, razpravlja pa celo o smrtni kazni,” je povedal.

B.P.