fbpx

Turki, namesto da bi se borili proti IS, napadajo položaje Kurdov v Siriji

Foto: epa

Turška vojska je že drugič v manj kot 72 urah napadla kurdske tarče na severu Sirije. Že v petek je turška vojska z raketami zadela 70 ciljev kurdske milice YPG, ni pa navedla, ali so ti napadi zahtevali kake žrtve.

Dva člana borcev sirske opozicije, ki jih podpira Turčija, sta bila v napadu sil YPG v Džarabulusu ranjena, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu. Turčija ima YPG in stranko PYD sirskih Kurdov za teroristični skupini.

Turki sistematično napadajo Kurde
V sredo so turška letala napadla položaje YPG, oborožene sile pa so trdile, da so ubile okrog 200 borcev milice, Sirski observatorij za človekove pravice je navedel nižje številke. V napadu naj bi umrlo 11 borcev sirskih demokratičnih sil, 24 pa jih je bilo ranjenih, trdi Observatorij.

Turčija se je večkrat glede YPG že večkrat sporekla z ZDA. Američani namreč podpirajo milico in trdijo, da je najbolj učinkovita v boju proti skupini Islamska država v Siriji. Turški premier Binali Yildirim je v petek dejal, da ZDA delajo napako, ko podpirajo borce sirskih Kurdov.

Ankara je operacijo v Siriji začela 24. avgusta. Navaja, da je njena tarča IS, hkrati pa tudi kurdski borci iz vrst YPG, ki jih Turčija kljub njihovemu bojevanju proti IS obravnava kot teroriste.

A. R., STA