fbpx

Turčija odprla mejo, prečkalo jo je že več kot 30 tisoč migrantov – Strokovnjak za varnost Perne: “Nismo pripravljeni na ponovitev leta 2015” – Grims: “Poiščimo pomoč pri Madžarski!”

Grška policija na ilegalne migrante strelja s plastičnimi naboji, uporabila je tudi solzivec. Foto: EPA.

Evropi grozi največji migrantski val po letu 2015, ko je tudi slovensko državno mejo ilegalno prečkalo več kot pol milijona ljudi. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč danes sporočil, da so migrantom v Turčiji “odprli vrata” za pot proti Evropi, ker da država ne zmore več pritiska prihodov novih prišlekov iz Sirije. Po njegovih besedah je mejo že popoldne prečkalo 18 tisoč ljudi, do večera naj bi mejo z Grčijo prečkalo več kot 25 tisoč ljudi. “Kaj smo naredili v petek? Odprli smo vrata,” je dejal Erdogan v prvi izjavi, potem ko je bilo v Siriji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. “Teh vrat ne bomo zaprli, ker mora Evropska unija držati svoje obljube,” je dodal.

Turške oblasti opozarjajo, da bodo številke prihodov novih ilegalnih migrantov preko njihove meje na ozemlje Evropske unije samo še strmo naraščale. Grčija je potrdila, da skušajo migrantom preprečiti vstop v državo in s tem v EU. Grška vlada se je zaradi vse večjega števila migrantov, ki prihajajo na grško-turško mejo, danes dopoldne sešla tudi na kriznem zasedanju. Tiskovni predstavnik grške vlade je po srečanju sporočil, da je Grčija 4000 migrantom, ki so prišli iz Turčije, preprečila, da bi nezakonito vstopili na njeno ozemlje.

Kaj to pomeni za Slovenijo, ki je jeseni leta 2015 v času vlade Mira Cerarja popolnoma popustila in odprla svoje meje, da so ilegalni migranti preplavili državo? Kot opozarja strokovnjak za varnost Boštjan Perne, bodo morale oblasti tokrat reagirati precej hitreje in učinkovito. Po njegovih besedah je potrebno ukrepe deliti na štiri dele.

Na potezi je sicer najprej Evropska unija, katero Recep Tayyip Erdogan z odprtjem mej poskuša izsiljevati. Če bodo v Bruslju zmogli resno diplomatsko ofenzivo in doseči sporazum s Turčijo, da se nehajo pritiski na Evropo v takšni obliki, bi bil to daleč najbolj učinkovit ukrep. A je trenutno zaradi notranje razklanosti držav glede pogleda na migrantsko vprašanje to malo verjetno.

Turčija je v petek odprla meje z Evropsko unijo, na ozemlje Grčije poskuša vstopiti več deset tisoč migrantov. foto: EPA.

Na potezi so varnostno-obveščevalne službe
“Dejstvo pa je, da Slovenija ne more zgolj čakati, kaj bo naredila Evropska unija, saj smo v preteklosti že videli, da lahko Bruselj ukrepa samo toliko, kot lahko ukrepa znotraj svoje razdeljenosti do migrantskega vprašanja,”
pravi Boštjan Perne. Odgovorni se morajo po njegovem vprašati, kako lahko Slovenija na najboljši možni način zaščiti svojo mejo. Najprej bo potrebno pridobiti vse informacije, ki so ključne za te razmere, te pa morajo zagotoviti v prvi vrsti varnostno-obveščevalne službe.

“Vključiti se mora tudi zunanje ministrstvo, v kombinaciji z multilateralnimi pogovori pa se moramo dogovoriti s sosedi in drugi zavezniki na Balkanu, da se ta migrantski pritisk na meje čimprej ustavi. Morda že v Grčiji,” pravi Perne. V najslabšem scenariju, če nov val migrantov res doseže našo mejo, pa bi moralo notranje ministrstvo tokrat odločneje reagirati, kot je leta 2015. “Evropa ni pripravljena na ponovitev migrantskega vala iz leta 2015,” opozarja Perne. Odločnejše ravnanje slovenske policije bi pomenilo, da se migrante zavrne in obrne že na meji.

Boštjan Perne je strokovnjak za varnostna vprašanja. Opozarja, da ne Evropa ne Slovenija nista pripravljeni na ponovitev velikega migrantskega vala iz leta 2015. Foto: Demokracija.si

Sodba ESČP, ki policiji daje pooblastila, da lahko migrante zavrne na meji
Takšno ravnanje slovenski policiji nenazadnje nalaga tudi zadnja sodba Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je na španskem primeru razsodilo, da množični prehodi ilegalnih migrantov čez mejo niso upravičeni. “Treba bo temu prilagoditi našo zakonodajo, na policiji pa je, da pove, koliko tehnike in ljudi potrebuje, da bi učinkovito zaščitila našo južno mejo, na način, da migranti ne bodo vstopali!”

Perne opozarja, da utegne težavo Sloveniji povzročiti tudi trenutno brezvladje, saj bo v najboljšem primeru nova desnosredinska vlada pod vodstvom Janeza Janše z delom nastopila v slabih dveh mesecih. “Dejstvo pa je, da nobena vlada ne more vplivati na razmere v Grčiji. Če bodo Grki tako trdno držali mejo, kot zdaj, naj poudarim, da so nadzor poostrili tudi Makedonci in Bolgari, pa je potem vprašanje časa, kdaj bodo ti varnostni sistemi zaradi navala odpovedali. V takšnem primeru bi lahko migrantski val k nam pljusknil nekje čez pet mesecev,” pravi naš sogovornik. Torej splet poleti ali jeseni. Drugače bi bilo po teoriji domin tako je bilo leta 2015, ko so države odprle meje ena za drugo. “V takšnem primeru so migranti lahko na slovenski meji v roku enega meseca,” še opozarja Perne.

Branko Grims: Pet le sem že “skrajnež”, a zdaj smo na točki, ko bo treba upoštevati moja opozorila
Pogovarjali smo se tudi s poslancem Slovenske demokratske stranke, mag. Brankom Grimsom, enim najglasnejših nasprotnikov ilegalnih migracij pri nas. Grims opozarja na nevarno Erdoganovo igro, saj migrante uporablja kot orožje zoper Evropo. “Pričakuje podporo NATO pri ideji o obnovitvi Osmanskega imperija, pričakuje denar. Ko se pustiš izsiljevati, torej Evropska unija Turčiji, ni poti nazaj,” pravi Grims, ki sicer računa, da bo tokrat Grčija odločneje branila zunanjo mejo Evropske unije. “Bistvena razlika z letom 2015 je v tem, da je imela Grčija takrat levo vlado, danes pa ima desno!”

Grims sicer ne verjame, da ima lahko evropska diplomatska ofenziva veliko uspeha. Po njegovih besedah bo morala Evropska unija po potrebi tudi s silo braniti svoje meje, da se ubrani evropski pravni red. Grčija to že počne. Več deset tisoč migrantov, ki so prečkali grško mejo, je namreč danes odbila s solzivcem. “Prišli smo do točke, ko bo potrebno narediti tisto, za kar se ves čas zavzevam. Pet let me že napadajo, da sem skrajnež, samo zato, ker se zavzemam za striktno spoštovanje predpisov. Če tega ne bomo storili, Evrope ni več,” je neposreden Grims.

Branko Grims meni, da bi lahko število ilegalnih migrantov na poti v Evropo v samo nekaj dneh preseglo številko 100 tisoč. foto: STA.

Migrantov turški vojaki ne spuščajo nazaj na turško ozemlje
In kaj se trenutno dogaja na turško-grški meji? Po naših informacijah turški vojaki ilegalnih migrantov, ki jih grška policija s silo odbija, ne spuščajo nazaj na svoje ozemlje. To pomeni, da so ujeti v pasu med državama, Turčija pa računa na naivnost Evrope, da bi slednja v nekaj dneh popustila. Bržkone Grčija sama migrantskega vala v celoti ne bo mogla zadržati. Vsaj ne dolgoročno. To bo pomenilo tudi nevarnost za slovensko mejo.

Grimsa smo pobarali, kakšne ukrepe nove vlade pod Janezom Janšo se nadeja oz. če bodo drugačni od neodločenega Mira Cerarja, ki je leta 2015 dovolil, da je mejo prešlo več kot pol milijona ljudi. “Moj predlog poznate, sem za popolno zaporo meja, pa tudi, da se poišče pomoč. V prvi vrsti pri državah članicah Višegrajske skupine, na iskreno pomoč ostalih pa ne računam. Žal je Evropa taka, da se niti sedaj ne bo pooenotila, zato smo prepuščeni sami sebi. Mislim pa, da je treba evropsko civilizacijo zaščititi z vsemi sredstvi, država je zato, da državljanom s svojimi ukrepi zagotavlja blaginjo, zdravje in srečo,” še dodaja Grims. Grims je ocenil, da bi lahko na grško mejo samo v štirih dneh prišlo 100 tisoč ljudi. Kaj to pomeni, če bi Grčija klonila pod pritiskom, ni potrebno posebej razlagati.

Avstrija in Madžarska sta napovedali, da bosta še okrepili varovanje svoje meje. Foto: STA.

Avstrija bo spet zaprla mejo s Slovenijo
In kako se na migrantski val pripravljajo naše sosede? Hrvaški notranji minister Davor Božinović je ocenil, da je Hrvaška pripravljena na morebitne prihode ter dodal, da trenutno na zahodnobalkanski poti ni opaziti povečanega števila prebežnikov. Madžarski voditelj Viktor Orban je sklical srečanje z nekaterimi ministri, pristojnimi za varnost. Odločili so, da mora Madžarska okrepiti nadzor svojih meja, še posebno pozornost pa posvetiti razvoju dogodkov na balkanski begunski poti. Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je že napovedal, da bo Avstrija za migrante zaprla mejo s Slovenijo.

T. F.