Turško sodišče potrdilo dosmrtno ječo za Erdoganovega kritika

Arhivska fotografija turškega poslovneža in borca za človekove pravice Osmana Kavale iz leta 2014. Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je pozvalo Turčijo, naj iz zapora izpusti turškega poslovneža in borca za človekove pravice. (Foto: STA)

Turško vrhovno sodišče je v četrtek potrdilo dosmrtno kazen, ki je bila aprila izrečena Osmanu Kavali, poslovnežu, aktivistu in kritiku režima predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, zaradi poskusa strmoglavljenja vlade s financiranjem protivladnih protestov leta 2013 in za poskus državnega udara leta 2016, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ločeno je potrdilo tudi 18-letno zaporno kazen za štiri druge osumljence, vključno s Canom Atalayjem, ki je bil na parlamentarnih volitvah maja izvoljen za poslanca parlamenta v Ankari. Proti trem je medtem razveljavilo zaporne kazni, dva od njiju, ki sta trenutno v zaporu pa naj bi bila izpuščena kmalu, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Sojenje Osmanu Kavali in soobtoženim so spremljali množični protesti. (Foto: epa)

Sodišče je sledilo načrtom oblasti
Kavala je bil sprva obtožen financiranja vala protestov leta 2013, ki so po mnenju nekaterih analitikov pomenili začetek avtoritarne vladavine predsednika Erdogana. Ta obtožnica se najprej ni obdržala. Sodišče ga je februarja 2020 izpustilo na prostost, a ga je policija nemudoma aretirala, še preden se je lahko vrnil domov. Tedaj je bil Kavala obtožen vpletenosti v neuspeli, toda krvavi poskus državnega udara leta 2016. Lani so ga nato obsodili tako zaradi vloge pri protestih leta 2013, kot za poskus državnega udara tri leta kasneje.

Kot vemo, so turška sodišča zaradi dolgoletne vladavine Recepa Tayyipa Erdogana, močno uzurpirana in ne zagotavljajo temeljne pravice do poštenega sojenja.

Sara Kovač