Učinki levičarjev: zaradi previsoko nastavljene minimalne plače McDonald´s do leta 2020 v vseh restavracijah s samopostrežnimi avtomati

(Foto: iStock)

Ena od stalnic stranke Levice je fetišizacija minimalne plače. Po njihovo bo povišanje minimalca odpravilo vse težave, zmanjšalo socialne razlike, malodane odpravilo revščino. Njihova zadnja zahteva je, da mora znašati minimalna plača najmanj 700 evrov. In da bodo to zahtevali od koalicijskih partnerjev, če bodo v vladi.

Ne mislim spet polemizirati in navajati argumentov, zakaj je zakonsko določena minimalna plača škodljiv ukrep, ki ima negativne posledice. Rad bi samo navedel primer onkraj luže, kjer se minimalna plača približuje (ali pa že presega) 15 dolarjem na uro. Kaj se dogaja?

McDonald´s v ZDA zaposluje skoraj 0,4 milijona ljudi, a jih v naslednjih dveh ali treh letih utegne ostati le petina, drugi bodo kot brezposelni končali na cesti. Vzrok je ravno nerazumno visoko določena minimalna plača. To ne pomeni, da bodo zasebni lastniki pozaprli priljubljene restavracije s hitro hrano, ampak da bodo osebje nadomestili roboti oziroma avtomati. To je v reviji Forbes zapisal Ed Rensi, nekdanji izvršni direktor korporacije McDonald´s za ZDA.

McDonald´s bo do leta 2020 uvedel samopostrežne avtomate v vse svoje restavracije. Raziskava je pokazala, da potrošniki pozdravljajo te spremembe, ki pa imajo svojo ceno – izginila bodo slabše plačana delovna mesta, brez dela bo ostalo (in že ostaja) na deset tisoče ljudi. McDonald´s je bil sicer vedno znan kot eden vodilnih inovatorjev, ki je svojim delavcem pomagal, da udobneje, varneje in učinkoviteje delajo. Na ta način je tudi nižal stroške. Toda, ko država z dekreti poveča stroške, bo lastnik prej izbral možnost, da odpusti zaposlene in jih zamenja s stroji, kot pa da bi jim povišal plačo.

Tako pač deluje trg, višina plače v zasebnem sektorju ne more biti določena z nobenim zakon, ker je to poseg v prostovoljno razmerje med delodajalcem in delojemalcem. Marsikdo bi rad delal za nižje plačilo od minimalne plače, a mu je zaradi zakonske določbe to onemogočeno. Učinek minimalne plače je ravno nasproten tistemu, kar napovedujejo levičarji. Minimalna plača ne pomaga manj produktivnim, ampak bolj produktivnim. Ob povišanju minimalca bo delodajalec najprej odpustil manj produktivne, ker mu prinašajo izgubo, bolj produktivni pa tako ali tako ne potrebujejo “pomoči” države, saj bodo kot dobri delavci pri delodajalcu sami dosegli večjo plačo.

Jože Biščak