fbpx

Ujeli italijansko mafijo, ki je skrivaj upravljala migrantski center – aretiranih 68 oseb, med njimi tudi župnik

(Foto: iStock)

Italijanska mafija je odgovorna za ustanovitev in upravljanje enega večjih migrantskih centrov v zadnjem desetletju, razkriva policija. Možje postave so mnoge aretirali, a verjetno ne za dolgo, saj imajo člani klana v žepih več milijonov evrov.

Klan Arena – gre za del klana, ki deluje v Kalambriji – si je skozi institucijo Sant’Anna Cara doslej nabral kar nekaj denarja; omenjeni migrantski center je namreč eden največjih v Italiji. Naenkrat naj bi nekajkrat zadrževali kar po 1.500 migrantov.

Zdaj je dovolj!
Po desetih letih upravljanja z institucijo je okoli 500 agentov ponoči aretiralo 68 ljudi – bili so obtoženi sodelovanja z mafijo, izsiljevanja, ilegalne prodaje in posedovanja orožja, goljufije, kraje in poneverbe različnih dokumentov. Med aretiranimi se je znašel tudi Leonardo Sacco – katoliški vodja, ki je mnogokrat vodil organizacijo centra; govori se celo, da je bil prav on odgovoren za tako nemoteno delovanje in upravljanje migrantskega centra. Poleg Sacca je bil aretiran še Edoardo Scordio – lokalni duhovnik.

Državni denar …
Italija migrantskim centrom za upravljanje in hrano vsako leto nameni 16 milijonov evrov.  Rosy Bindi – vodilni proti mafiji v Italiji – je povedal, da je bil: “…migrantski center Sant’Anna Cara zgoščeno središče za pranje denarja in organizirani kriminal. Nastalo stanje je dokaz, da mafija zelo izkorišča težke razmere današnjih časov in jih obrača sebi v prid.”

Ista mafijska združba je poleg tega eden največjih uvoznikov kokaina v Evropi.

Kakšno pa je bilo delovanje v preteklosti?
V letu 2014 so v centru po zdajšnjih preiskavah beležili kar nekaj migrantskih “duhov” – gre za posameznike, ki dejansko sploh niso nikoli bivali v centru; klan si je z njihovo prisotnostjo le zviševal številko. Institucija Sant’Anna Cara je na podlagi takratnih podatkov prejemala kar po 10.000 evrov na dan.

Majhen delež migrantov, ki so takrat dejansko bivali tam, so prehranjevali tudi s premajhnimi porcijami hrane, ki ji je že pred časom potekel rok uporabe.

S. E.