fbpx

Ukrajina: Rusi porušili jez na reki Ingulec; deli mesta Krivyj Rih evakuirani

Reka Ingulec (Foto: Zajem zaslona)

Odpravljanje posledic ruskih napadov na hidravlične objekte Krivyi Rih se je nadaljevalo vso noč. Spomnimo: Krivyj Rih je rojstvo mesto predsednika Ukrajine, Zelenskega.

Nivo vode v reki Ingulec v Krivyj Rih v regiji Dnepropetrovsk se je že znižal za 40 centimetrov – in še pada, je povedal vodja Dnepropetrovsk OVA Valentin Rezničenko. “Hvala reševalcem, reševalnim službam in vsem, ki so delali vso noč in delajo še zdaj. Vsak od vas je naredil neverjetno,” je dodal Rezničenko.

Kot je prej opozoril vodja CAA Aleksander Vilkul, se je odpravljanje posledic ruskih napadov na kritično infrastrukturo Krivyj Rih nadaljevalo vso noč. Reševalci so bili prisiljeni povzročiti še dve eksploziji jezu na območju Černogorke, da bi povečali pretok vode.

Skupno je bilo poplavljenih 112 hiš in vikendov ob reki Ingulec
Po posodobljenih podatkih je Rusija 14. septembra zvečer s križarskimi raketami Kinžal in Iskander napadla hidravlične objekte Krivoj Rog, od katerih je ena med drugim zadela 600 milimetrsko vodovodno cev, prišlo je do večje nesreče, je opozoril Vilkul. Zaradi ruskega obstreljevanja se je gladina vode v različnih delih reke Ingulec dvignila z 1 na skoraj 2 metra. Evakuirali so prebivalce več okrajev mesta Krivyj Rih.

Po mnenju analitikov na Inštitutu za preučevanje vojne so okupatorji verjetno želeli poškodovati pontonske mostove ukrajinskih oboroženih sil dolvodno, glede na nedavna poročila, da ukrajinske oborožene sile poskušajo razširiti svoje oporišče čez reko pri Davydov Brodu.

Demokracija