Ukrajinci prebili glavno obrambno linijo ruskih sil

Foto: Twitter Defense of Ukraine

Ukrajinske sile so prepričane, da so prebile najtežji del linije ruske obrambe na jugu države in bodo zdaj lahko hitreje napredovale, je povedal eden od poveljnikov. Ukrajina je junija začela protiofenzivo, vendar je dobro utrjena ruska obramba, okrepljena z minskimi polji, upočasnila napredovanje ukrajinskih sil na jugu, proti Azovskemu morju.

Ukrajinski borci so v sredo izobesili svojo zastavo v mestu Robotine v južni regiji Zaporožja, 10 kilometrov južno od mesta Orihiv na frontni črti. “Ne bomo se ustavili tukaj, naslednje na vrsti je mesto Berdjansk. Svojim borcem sem rekel, da našega cilja ne predstavlja Robotine, ampak Azovsko morje,” je povedal omenjeni poveljnik.

Mesto Robotine se nahaja 100 kilometrov od Berdjanska, pristanišča na obali Azovskega morja, in 85 kilometrov stran od strateškega mesta Melitopolj. Obe mesti sta pod nadzorom ruskih sil. Moskva zaenkrat še ni potrdila, da so ukrajinske sile vstopile v Robotine.

Prejšnji teden je eden od ameriških uradnikov dejal, da se mu zdi malo verjetno, da bi ukrajinske sile dosegle Melitopol in ga zavzele, in s tem odrezale ruske sile na jugu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zagovarja ukrajinsko vojaško strategijo in zavrača trditve, da so njegove sile preveč razpršene, ter ponavlja prepričanje, da bodo uspeli osvoboditi celotno okupirano ozemlje.

Ukrajinski poveljnik po poročanju Indexa vztraja, da so njegovi borci prešli glavna območja, ki so bila minirana, in da se zdaj lahko premikajo le še hitreje. Povedal je tudi, da so ukrajinske sile vstopile na območje, kjer se nahajajo samo “ruske logistične skupine” in da so na poti osvoboditve celotnega ozemlja.

Foto: Twitter Defense of Ukraine

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley je v petkovem intervjuju po poročanju Jutranjega Lista potrdil, da so ukrajinske sile prebile prvo večjo obrambno linijo, ki so ga ruske sile vzpostavljale več mesecev. Po njegovih besedah zaenkrat še ni mogoče reči, ali je ukrajinska protiofenziva uspela ali spodletela, je pa spopade označil za zelo krvave in težke. Pravi, da je ukrajinskim silam po osvoboditvi “pomembnega dela” države, ki jo je okupirala Rusija, ostala precejšnja količina moči in da še ni konec. V odgovoru na kritike glede hitrosti zahodne vojaške pomoči Ukrajini je general dejal, da je Kijev dobil, “kar je potreboval, ko je to potreboval”, in kot primer navedel zagotavljanje protitankovskega orožja na začetku obsežne vojne.

N.Ž.