Ukrajinci v vojni uporabljajo tudi srbske rakete. Kako je to mogoče?

Foto: epa

Srbija od začetka oboroženega spopada v Donbasu in tudi v nadaljevanju vojne uradno ne izvaža orožja v Ukrajino. Kljub temu ruski mediji poročajo, da so rakete iz tovarne orožja Krušik prek posrednikov končale v rokah ukrajinske vojske, ki je potrdila, da je bilo orožje, proizvedeno v Srbiji, pretihotapljeno na fronto.

Ko se pojavi ta tema, se pogosto omenja ime – Slobodan Tešić oziroma z njim povezana podjetja. Naj spomnimo, da je Tešića ameriška administracija uvrstila na črno listo in da ima prepoved vstopa v ZDA, je pa tudi znan trgovec z orožjem.

Videoposnetek, ki je bil objavljen na spletni strani ruskega provladnega novičarskega portala Mash, prikazuje vojaško skladišče v Bratislavi, v katerem naj bi bilo 3500 122 mm raket GRAD, ki jih proizvaja srbska tovarna Krušik. Po navedbah portala je srbsko podjetje za proizvodnjo orožja Krušik, ki je v državni lasti, izvozilo rakete v Turčijo, ta pa jih je potem dostavila Ukrajini prek Slovaške. Portal je objavil celo dokumente, iz katerih je po njihovih besedah razvidno, kako so rakete prek Turčije in Slovaške prišle na ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Je vodstvo Srbije vedelo, da pošiljajo orožje v Ukrajino?
V skladu z zakonom o izvozu in uvozu orožja in vojaške opreme morajo srbski organi vedno vedeti, kdo je končni uporabnik orožja in vojaške opreme, ki jo Srbija izvaža, zato srbski organi zahtevajo, da kupci orožja podpišejo izjavo, da orožja ne bodo prodali tretjim osebam. Po navedbah članka je potrdilo za Krušikove rakete pridobila turška državna agencija za oborožitev, zato, če trditve ruskih medijev držijo, ostaja nejasno, kako so rakete prek Slovaške prišle v Ukrajino. Nekdanji uslužbenec varnostnega oddelka pri proizvajalcu orožja Jugoimport SDPR Aleksandar Milovanović je dejal, da gre za precej zapleteno shemo, ki je ni bilo mogoče izvesti, ne da bi za to prej vedelo vodstvo države.

“3500 raket je bilo prodanih podjetju Sofag, ki naj bi bilo v lasti hčerke Slobodana Tešića. Nato so rakete posredovali podjetju JNJ, ki jih je nato prodalo podjetju Arca (Turčija). Na podlagi potrdila o končnem uporabniku, ki ga je izdala neposredno turška agencija, ki je enakovredna našemu ministrstvu (za obrambo), bi moralo to orožje končati v Turčiji. Vendar se to očitno ni zgodilo. Družba MSM Novaky je rakete nato posredovala družbi Global Ordnance Trading Company v lasti Marca Moralesa, ki ji je ukrajinsko obrambno ministrstvo izdalo potrdilo o uporabniku,” pravi Milovanović.

Po drugi strani srbski obrambni minister Miloš Vučević pravi, da je vse, kar se zgodi po dostavi orožja v Turčijo, stvar mednarodne trgovine. Na poročanje o domnevnih dobavah srbskih raket Ukrajini se je odzval s sporočilom, da Beograd ne prodaja orožja ali vojaške opreme “niti eni strani v konfliktu”. “Ali ga zasebne družbe kupujejo na tretjih trgih in prodajajo družbam v nekih drugih državah, pa ni vprašanje za Srbijo”, je navedbe ruskega portala zanikal Vučević. Navedbe portala so zanikali tudi v podjetju Krušik. V sporočilu za javnost so zatrdili, da niso na noben način povezani s prodajo tega orožja končnemu uporabniku iz Ukrajine. Izrazili so tudi sum o avtentičnosti objavljenih dokumentov.

Minister Vučević (Foto: RS)

Srbija, ki velja za rusko zaveznico, je sicer obsodila napade na Ukrajino, a še vedno ne želi uvesti sankcij proti Rusiji. Bruselj jo je pozval, naj uskladi svojo zunanjo politiko z Evropsko unijo, kar pomeni tudi pridružitev sankcijam Zahoda proti Rusiji.

Sara Kovač