Ukrajinske oblasti objavile posnetke ruskih ujetnikov: Sorodniki šokirani, ker jih Putin pošilja v smrt brez njihove vednosti!

Ruski vojni ujetniki, ki jih je zajela ukrajinska vojska. (Foto: posnetek zaslona)

Ukrajinske oblasti so na spletu objavile na desetine videoposnetkov oseb, za katere trdijo, da gre za ruske vojake, ujete tekom četrtega dne brutalnih spopadov v Ukrajini. Videoposnetki so bili objavljeni v nedeljo zjutraj na socialnem omrežju Telegram. Kanal se imenuje “Najdi svoje”. Nastal je pod pokroviteljstvom ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve. 

Eden izmed ranjenih ruskih vojnih ujetnikov se je identificiral kot Leonid Paktišev. Šlo naj bi za poveljnika ostrostrelske enote s sedežem v regiji Rostov. Telegramov kanal je pričel s svojim predvajanjem v soboto. Na njem lahko bližnji ruskih vojnih jetnikov poiščejo videoposnetke in fotografije svojih ujetih sorodnikov, ki so odšli v boj v Ukrajino. Projekt je izzval odzive družin ruskih vojnih jetnikov. Sorodniki trdijo, da so bili šokirani, ko so izvedeli, da so bili njihovi najdražji soudeleženi v invaziji na Ukrajino. Sorodniki so sicer potrdili pristnost identitete Paktiševa. Bili so povsem osupli in zgroženi, ko so spoznali, da je njihova ljubljena oseba končala v vojnem ujetništvu, poroča Slobodna Dalmacija

Kot je dejala sorodnica ujetega, je bila najprej malce zaskrbljena, ker ga ni bilo na spletu, sedaj pa je zelo zaskrbljena in ni spala celo noč, njeni otroci pa jokajo. Njihova mati je v kritičnem stanju. Ukrajina pa ob tej priložnosti poziva družinske člane ujetih Rusov, da naj stopijo v stik z njimi in protestirajo proti vključenosti njihove države v vojno. Ukrajinski obrambni minister je organiziral direktno povezavo (klicni center) za člane družin ruskih vojnih ujetnikov pod imenom “Vrni se živ iz Ukrajine”. Od pričetka invazije na Ukrajino naj bi bilo prejetih na stotine klicev. Še en družinski član omenjenega jetnika pa je izrazil ogorčenje zaradi fantovega sodelovanja v ruski invaziji, ker se mlade fante dejansko uporablja kot “kanonfutr” (topovsko hrano).

Ob tem se je vprašal, zakaj. Morda za palačo Vladimirja Putina ob Črnem morju? Ta družinski član je šokantno informacijo skupaj z videoposnetkom prejel preko ruskega socialnega omrežja Vkontakte. Ob tem je lahko prebral, da je prejel pozdrave od ukrajinskega naroda in podatek, da je njegova “ljubljena oseba še vedno živa”. Obenem je prejel še poziv, da naj odide na ulice in protestira ter strmoglavi rusko oblast, preden jih vse pokopljejo v Ukrajini, sicer bodo pogubljeni in goreli v peklu. “Slava Ukrajini!” se je zaključilo sporočilo. Še en sorodnik ujetega pa je dejal, da ne more priti k sebi od tedaj, ko je izvedel, da je njegov sorodnik pristal v vojnem ujetništvu. Kot je še navedel, je njegov sorodnik ostrostrelec, ti pa med sovražniki niso ravno priljubljeni. Preostalih ostrostrelcev iz njegove skupine ni bilo videti in ni znano, kaj se je z njimi zgodilo. Ob tem lahko samo ugibajo, kaj bodo z Leonidom storili.

Oče mladega ruskega vojaka povsem zgrožen: Sploh ga niso obvestili glede sinove udeležbe v invaziji
V nedeljo popoldne so z družino ruske oblasti sicer vzpostavile stik in jih povprašale za nekaj podrobnosti o ujetem. Tudi drugi sorodniki ujetih izražajo presenečenje in negotovost zaradi sodelovanja njihovih najbližjih v vojni. V soboto je neodvisna televizija TV Dozhd objavila pogovor s pretresenim očetom mladega ruskega vojaka, ki si ne želi, da bi njegov sin postal “kanonfutr” in zanikal, da bi bil predhodno obveščen glede vpletenosti svojega sina v ukrajinski konflikt. Kanal “Najdi svojega” na Telegramu je objavil tudi številne fotografije ruskih vojakov, ubitih v invaziji. Eden izmed svetovalcev ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pa je v soboto sporočil, da je bilo med rusko invazijo v Ukrajini ubitih ali ranjenih okoli 3500 ruskih vojakov. Sestra Leonida pa se sprašuje, ali ga bo sploh še kdaj videla živega.

Domen Mezeg